Annons

Vandring för bättre tillgänglighet

Ojämn stenläggning och trottoarer som lutar i sidled. Då kan det vara svårt att ta sig fram om man är handikappad. Det konstaterar de politiker och tjänstemän som tillgänglighetsvandrat i centrala Trelleborg med ögonbindlar, rullstolar och öronproppar.
Trelleborg • Publicerad 23 september 2013
Tina Järvenpää (FP), under vandringen både syn- och hörselskadad, tog hjälp av Per Klarberg (SD) när hon skulle ta sig fram längs Algatan. "Det känns som att jag har tappat kontrollen lite grann, det är obehagligt att gå när jag bara ser skuggor och ljus", säger hon.
Tina Järvenpää (FP), under vandringen både syn- och hörselskadad, tog hjälp av Per Klarberg (SD) när hon skulle ta sig fram längs Algatan. "Det känns som att jag har tappat kontrollen lite grann, det är obehagligt att gå när jag bara ser skuggor och ljus", säger hon.Foto: Foto: Fanny Nyberg
Tina Järvenpää (FP), under vandringen både syn- och hörselskadad, tog hjälp av Per Klarberg (SD) när hon skulle ta sig fram längs Algatan. "Det känns som att jag har tappat kontrollen lite grann, det är obehagligt att gå när jag bara ser skuggor och ljus", säger hon.
Tina Järvenpää (FP), under vandringen både syn- och hörselskadad, tog hjälp av Per Klarberg (SD) när hon skulle ta sig fram längs Algatan. "Det känns som att jag har tappat kontrollen lite grann, det är obehagligt att gå när jag bara ser skuggor och ljus", säger hon.Foto: 

Vandringen startade på Rådhustorget, gick via C B Friisgatan till Stortorget, Övre och Stadsparken, bort till Östra Vallgatan, genom Valengallerian och sedan tillbaka till Rådhuset. Ett 20-tal politiker, tjänstemän och representanter från handikapprådet deltog häromveckan i kommunens första tillgänglighetsvandring.

– Vad jag förstår har det gjorts en del försök tidigare, bland annat när man hade med en rullstol på en av trygghetsvandringarna men detta är första gången man fokuserat på bara tillgänglighet, säger
tillgänglighetssamordnare Lilian Müller.

Annons

Hon anställdes för ett år sedan och ser det som ett startskott för tillgänglighetsarbetet i kommunen. På nästa kommunfullmäktigemöte väntas också ett nytt styrdokument antas.

Lilian Müller menar att förutsättningarna i Trelleborg är bra. Eftersom staden är platt blir det lättare för rullstolsburna och de som använder rullator att ta sig fram. Dock finns det mycket att anmärka på. Lilian Müller har nyligen sammanställt åsikterna som dök upp under vandringen och hon konstaterar att de allra flesta upplevde problem med underlaget.

– Markbeläggningen på till exempel Rådhustorget är bra, men när man ska ta sig in i Rådhuset blir det svårare på grund av gatstenen. På många ställen saknas också avfasade kanter på trottoarerna vilket gör det jobbigt att komma upp och ner över kanten, säger hon.

Alla som deltog i vandringen satte plus i kanten för de taktila stråken, som ska underlätta för synskadade, längs med Algatan. Lika mycket besvikelse väckte avsaknaden av de samma eftersom de upphör i korsningen med C B Friis-gatan.

– Vi har ännu inte nått så långt att man kan leta sig fram helt på egen hand i centrum, säger Lilian Müller som nu kommer att ta kontakt dels med sina kollegor i kommunen, dels med privata aktörer.

– En del är enkelt åtgärdat, som att sätta upp en skylt. Annat kostar mer pengar och tar tid, som att lägga taktila stråk. Det får man göra i samband med att man gräver av någon annan anledning.

Maria Sällberg
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons