Välfyllt när Sankt Knut invigdes

Sju år har gått sedan första skissandet började. I måndags var det dags för invigning av Sankt Knuts vård och omsorgsenhet i Skanör.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2004
M-nämndens ordförande Lars-Ingvar Ljungman klippte bandet vid invigningen av Sankt Knut i Skanör. Förvaltningschefen Anne-Christine Garnå var också närvarande, liksom vårdtagare och personal.
M-nämndens ordförande Lars-Ingvar Ljungman klippte bandet vid invigningen av Sankt Knut i Skanör. Förvaltningschefen Anne-Christine Garnå var också närvarande, liksom vårdtagare och personal.Foto: 

Entréhallen till Sankt Knuts äldreboende var fylld till bristningsgränsen när det var dags för invigning av det splitternya huset i måndags. Personal och vårdtagare med anhöriga fanns på plats, liksom pensionärsrådet, samt representanter från M-nämnden och kommunstyrelsen.

– Det som vi skissade på för sju år sedan har nu blivit verklighet. Det känns som en väldigt speciell dag,

sade M-nämndens ordförande Lars-Ingvar Ljungman innan han klippte det blågula bandet.

Han passade på att tacka alla involverade och poängterade att många haft synpunkter på bygget genom åren, men att många också hela tiden trott på idén, att lägga ner den gamla skolan och i stället satsa på ett nytt äldreboende på platsen.

– Trenden i dag är att lägga ner. Men vi har valt att bygga nytt för att hänga med i utvecklingen. Vi är på väg att bli en äldre kommun, förklarade Ljungman och tillade att bygget är det största som kommunen någonsin genomfört.

Förvaltningsdirektören Ann-Christine Garnå sken som en sol även hon.

– Detta är jättespännande. Vi har längtat så efter dessa 56 vårdplatser som vi verkligen behöver, sade hon.

Själva verksamheten har dragit i gång i smyg, redan den 16 augusti flyttade de första vårdtagarna in i sina nya lägenheter. Om cirka en månad kommer huset att vara helt fullt.

Boendet är ett alternativ till valet att bo kvar hemma för äldre i behov av omsorg. Här finns en permanent avdelning, en del för korttidsboende och en avdelning för rehabilitering. Platschefen Marie Nilsson talade vid invigningen om självbestämmande för vårdtagarna och att ta till vara på det friska.

– Här ska en som fått stroke kunna plantera blommor och göra sjukgymnastik, allt efter egna individuella önskemål, berättade hon.

Personalen, 65 undersköterskor, blir först i kommunen med att jobba efter en ny arbetsmodell.

– Vi kommer att gå efter årsarbetstid. Det innebär till exempel att om vi fattas personal på en avdelning så använder vi oss av någon på en annan avdelning, förklarade Marie Nilsson.

En som redan flyttat in är Bertil Sjöberg från Falsterbo:

– Jag trivs mycket bra i min egna lägenhet här och personalen gör allt vad den kan, sade han.

Efteråt väntades förtäring och samkväm för alla i matsalen. Bertil Sjöberg valde dock att inta sitt kaffe med dopp hemmavid.

– Det är ganska jobbigt med invigning ändå, och så många människor, sade han.

Camilla Erkenfeldt Widestrand

0410-545 41

camilla.erkenfeldt ..allehandasyd.se

SKANÖR
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.