Annons

Valen fyller 25

Klockan 10.00 torsdagen den 5 april 1979 klippte Östen Warnerbring av det blågula bandet som var uppspänt mellan två pelare. Därmed var Trelleborgs första köpcentrum invigt med två varuhus och åtta butiker under ett och samma tak.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2004
ARKIVBILD
ARKIVBILDFoto: 

Trängseln var stor när Valen invigdes. ARKIVBILD Gert Rosenquist, i dag centrumledare för Valen, var då chef för Konsum i Trelleborg och delaktig i uppbyggandet av köpcentrumet. Trots kritik för att gamla vackra hus offrades för en modern och ful byggnad tycker Gert Rosenquist att trelleborgarna välkomnade det nya shoppingpalatset. - Det var väldigt mycket folk på invigningen. Enligt en gammal reklamaffisch som Gert Rosenquist sparat från invigningen var Östen Warnerbring inte ensam som dragplåster. Trelleborgs musikkår spelade invigningsmusik, ballonger delades ut till alla barn och slutligen hölls ett jättefyrverkeri klockan halv nio på kvällen. Tempos personal vid invigningen. BILD: CLAES NYBERG Innan bygget var klart utlystes en namntävling. Trelleborgarna fick lämna förslag på vad det nya köpcentrumet skulle heta. - Valen var ett bra namn. Kvarteret heter ju Valfisken större och Valen var ett bra ord att jobba med, säger Gert Rosenquist. Trots senare diskussioner om namnbyte har Valen levt kvar. Gert Rosenquist minns diskussionerna med den inredningsarkitekt som skulle inreda köpcentrumet första gången. Arkitekten föreslog marmorgolv med inspiration från Paris flygplats Charles de Gaulle. - Men det gick ju inte, säger Gert Rosenquist. I stället blev det ett golv med en stor blå val lagt i mosaik. Men det fungerade inte så bra. - Det var ett ständigt reparationsarbete. De där småbitarna lossnade hela tiden, säger Gert Rosenquist. Intresset bland köpmännen för att hyra in sig på Valen var enligt Gert Rosenquist stort och det gällde att få en bra blandning på butikerna. De första butikerna var klädaffärerna Pariso, Fredrik, Argus och Junior City tillsammans med Mattssons sport, Pernlos guld, Skocentrum och Duka. Valen byggdes gemensamt av Tempo och Domus men till slut blev konkurrensen dem emellan för stor. Två stora varuhus höll inte i längden. Ägarna bakom Tempo tog beslutet att lägga ned verksamheten i Trelleborg och Domus fick ta över ägandet av hela byggnaden. Under drygt ett år stod Tempos lokaler tomma innan nya butiker flyttade in. 1988 fick fastigheten en ny ägare och den första riktigt stora ombyggnaden gjordes. - Då blev det en riktigt rejäl omplanering av ytor och sådant, säger Gert Rosenquist. Den 22 september 1988 återinvigdes det ombyggda köpcentrumet. Den senaste större ombyggnaden skedde 1997-1998 då det bland annat lades in nya golv och fasaden mot Algatan blev vit. Men förändringar sker hela tiden. Butikerna byts ut och små ombyggnader och anpassningar görs. - Riktigt färdigt blir det aldrig, konstaterar Gert Rosenquist.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons