Annons

Våldsamt slag på Trelleborgen

Vikingamarknaden på Trelleborgen gick av stapeln i strålande väder. I vimlet sågs både vikingar, barnvagnar och en och annan rollator.
Trelleborg • Publicerad 15 juli 2006
En och annan viking fick bita i gräset. Just denne hamnade i dessutom i dammen. Bild: Mårten Svedmark
En och annan viking fick bita i gräset. Just denne hamnade i dessutom i dammen. Bild: Mårten SvedmarkFoto: 
Träflisorna rykte och svärden klingade när vikingarna på Trelleborgen rök samman. Bild: Mårten Svedmark
Träflisorna rykte och svärden klingade när vikingarna på Trelleborgen rök samman. Bild: Mårten SvedmarkFoto: 
Alexandra Foschi, Ida Ägirsdotter och Jenny Ägirsdotter sålde hemvävda tyger på vikingamarknaden. Bild: Mårten Svedmark
Alexandra Foschi, Ida Ägirsdotter och Jenny Ägirsdotter sålde hemvävda tyger på vikingamarknaden. Bild: Mårten SvedmarkFoto: 

– Stoppa henne!

En kvinna i vikingakläder kommer springande i full fart över bron med en gormande viking efter sig. Sen sätter det stora slaget vid Trelleborgen i gång. Först är det lite muntlig krigföring som gäller. Även om inte dialogen helt går fram till publiken uppfattas både ord som "kärring" och "din lille göing".

Annons

Sedan börjar de brynjeklädda männen och kvinnorna puckla på varandra med både svärd, yxor och spjut. Publikens många barn gör stora ögon när vikingarna säckar ihop en efter en på gräset. Men största jublet kommer när den siste motståndaren sparkas rakt ner i dammen. Och som tur är återuppstår alla stupade efter slagets slut.

– Det där var häftigt. Men de måste få en hel del blåmärken, säger Tage Nord efter slaget.

Och Ulla och Kjell Ottosson håller med. De bor alla precis intill Trelleborgen och tycker gott att det kunde vara lite fler arrangemang i borgen.

– Lite musik eller teater hade varit trevligt, föreslår Ulla Ottosson. Ett 40-tal vikingar och handelsmän har samlats på Trelleborgen och programmet är digert. Konsert med säckpipa, lyra, harpa och benflöjt, högläsning ur Eddan, vikingatida dans och dragkamp är bara några av aktiviteterna som bjuds.

Jenny och Ida Ägirsdotter och Alexandra Foschi från Trelleborg står och säljer hemvävda tyger, nålbundna mössor och annat hantverk i ett stånd. I en gryta intill puttrar en brun sörja.

– Det är ängssyra som ska färga garn i morgon, berättar Jenny Ägirsdotter.

Nicklas, Johanna och Albin Lundqvist har kommit för att besöka vikingamarknaden.

– Men det är mest stormningen vi kommit för, säger pappa Nicklas Lundqvist.

– De ska krigas mot varandra, förklarar Johanna, sex år.

Lillebror Albin intygar att han redan sett en vikning med rustning och yxa. Men han tror inte att de slåss på riktigt, bara på låtsas.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons