Annons

Väl godkänt för julborden i år

Julborden dignar av läckerheter men riskerna är också stora. Maten står framme flera timmar och många hanterar den. Men i år är det inga problem. Miljöförvaltningen provtagningar visar att inget prov från julbord i kommunen är otjänligt.
Trelleborg • Publicerad 18 december 2003

- Det ser mycket bra ut, säger Margaretha Ringström på miljöförvaltningen. Det är bättre än i fjor. Hanteringen av varorna är bra, liksom kyltemperaturerna. Förvaltningen har tagit tillsammans 64 prover från 14 olika verksamheter, från livsmedelsaffär, via färjorna till restaurangen och gästgiverier på land. Av de 64 proverna var bara 10 tjänliga med anmärkning. Inget var otjänligt. Laxen, gravad eller rökt, tycks vara känsligast med fem anmärkningar. Därnäst följer kalkonbröst och pastej med två anmärkningar vardera och en anmärkning på sylta. - Vi förhandsaviserar inte utan kommer helt oanmälda, säger Margaretha Ringström. Men det är aldrig några problem. Restaurangerna vill ju också veta hur det står till. Under de senaste fem åren har inga otjänliga prover visat sig på julborden. Det är en klar förbättring jämfört med åren dessförinnan. Prover har tagits på julskinkan, syltan, kalkonbröst, rostbiff, sillsallad och rödbetssallad, gravad, rökt och kokt lax, risgrynsgröt och ris à la Malta, brunkål, köttbullar, revbenspjäll, leverkorv, paté och pastej. De företag som fått prover tagna på sina julbord är Akka servicecenter, Anderslövs Gästis, Café Garvaregården, Gill-Is Vanilli, Hamnkrogen i Smyge, ICA Maxi, Stekt & Grillgott, M/S Skåne, M/S Trelleborg, Smygehus, Horizont, Tre Lyktor, Två Lejon och Trelleborgs konferenscentra. Antalet prover har varierat mellan två och sex på de olika etablissemangen. Att ett prov bedöms som tjänligt med anmärkning betyder att antingen var totalantalet bakterier för högt eller så var antalet colibakterier för högt. - Restaurangerna är medvetna om problemen, säger Margaretha Ringström. De har blivit bättre på att lägga upp mindre mängder och i stället fylla på oftare.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons