Annons

Val driver runt i Östersjön

Ett 15 meter långt valkadaver ligger och flyter 2,5 landmil söder om Skånekusten. Kustbevakningens flyg kunde på torsdagen bekräfta tidigare observationer.
Trelleborg • Publicerad 13 augusti 2004

Det var på onsdagskvällen som en fritidsseglare rapporterade att man sett en död val i farvattnen. Kustbevakningsflyget tog bilder av den döda valen och de ska nu skickas till Tjärnö marinbiologiska laboratorium i Bohuslän för att man förhoppningsvis skall kunna artbestämma valen. Enligt kustbevakningen kan det röra sig om en kaskelot. En estnisk fregatt meddelade tidigare i veckan att man sett en sådan vid Bornholm. Men den valen levde. Handlar det om en kaskelot är det en extremt sällsynt gäst i dessa farvatten. - En kaskelot har aldrig siktats i Östersjön förut. På svenska västkusten har man sett kaskelot två till tre gånger i mannaminne, säger Erland Lettevall, doktor i marin zoologi vid Fiskeriverket. Senaste gången var 1990 vid Varberg. Kaskelotens hemvist är normalt djupa vatten, men den förekommer i bland i Nordsjön. Enligt Hans G Hansson vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium pågår där ett projekt som innebär att en död vikval sänkts på 120 meters djup i Kosterfjorden. Forskarna är intresserade av vad som händer med valen. I skelettet finns fett som kan driva ett omfattande ekosystem. - De som sysslar med detta är intresserade av att ta hand om kadavret utanför sydkusten för att eventuellt sänka det i Skagerrak, säger Hans G Hansson. Så stora valar som den som nu påträffats död är oerhört ovanligt längs de svenska kusterna. En enda gång har en blåval, världens största valart, strandat på västkusten. Det var 1865 i Askimsfjorden. Den valen kan man i dag beskåda på Göteborgs naturhistoriska museum.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons