Vaktmästaren: "Jag lämnade facket frivilligt"

Arbetsgivaren visade hur mycket dyrare det skulle bli om de tvingades teckna kollektivavtal. Men något hot var det aldrig tal om, säger vaktmästaren som har tappat allt förtroende för sitt fackförbund. "Vi skulle aldrig ljuga", säger facket.
Trelleborg • Publicerad 28 mars 2013

I onsdags berättade Trelleborgs Allehanda om en tvist mellan fackförbundet Fastighets och en bostadsrättsförening i Trelleborg. Enligt facket hade bostadsrättsföreningen hotat sin nyanställda vaktmästare med sparken, om de var tvungna att teckna kollektivavtal.

Nu berättar vaktmästaren om hur han har upplevt historien. Han menar att han självmant valt att lämna fackförbundet, eftersom medlemskapet blev för dyrt både för arbetsgivaren och honom själv. Beslutet tog han efter att arbetsgivaren visat honom papper på vilka kostnader ett kollektivavtal skulle innebära.

– Jag ville rädda föreningen från fler kostnader, så jag gick ur. Jag jobbade på och allt gick bra, men så kommer facket och ställer till det. De ringer mig flera gånger om dagen, men jag svarar inte, jag vill inte veta av dem, säger han.

Vaktmästaren säger att han mår dåligt av det som har hänt, men att det beror på hur Fastighets har hanterat situationen.

– De har kränkt mig. Jag ångrar att jag gick med i facket från början. Jag hade det mycket bättre innan, säger han.

Christel Niby på Fastighets tycker att vaktmästarens berättelse är en efterhandskonstruktion.

– Han är arg och rädd, och nu vänder han ilskan mot oss. Men han berättade om hoten för både mig och min kollega. Det hade vi kunnat vittna om i domstol, säger hon.

Under onsdagen träffades facket och arbetsgivaren och tecknade kollektivavtal. Därför kommer Fastighets inte gå vidare med processen om kränkning av föreningsrätten.

Lina Campbell
Nina Lind
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.