Annons

Vägverket vill ha fler kameror på vägarna

Vägverket vill sätta upp hastighetskameror längs både väg 9 och väg 108. Trelleborgs gatuchef Staffan Ståhl ser gärna kameror vid kommunens mest trafikerade vägar.
Trelleborg • Publicerad 27 juni 2005

Allehanda rapporterade förra veckan om Vägverkets planer på att innan 2007 sätta upp 700 nya så kallade trafiksäkerhetskameror längs de svenska vägarna.

Vägverket i Skåne har skickat in förslag på vilka vägar som man anser skulle behöva kameror. Myndighetens lista omfattar både väg 9 på sträckan mellan Trelleborg och korsningen med väg 101, och väg 108 på sträckan Trelleborg-Svedala.

Annons

– Vi har utgått från skadekvoter och hur stort överskridande man har av den tillåtna hastigheten, säger Björn Ekelund, projektledare på Vägverket i Skåne.

Längs väg 9 kan det bli aktuellt att sätta upp 6"8 kameror. De kommer även att placeras inne i tätbebyggda områden.

– Från vissa av tätorterna har man haft synpunkter på att det går för fort, säger Björn Ekelund. Längs väg 108 finns det redan i dag trafiksäkerhetskameror mellan Svedala och Lund, men Vägverket i Skåne har planer på att byta ut dessa och samtidigt sätta upp nya mellan Trelleborg och Svedala.

– Det går rätt så mycket fortare än vad det är skyltat på den här sträckan, säger Björn Ekelund.

Han är helt övertygad om att kamerorna kommer att få effekt.

– De sänker medelhastigheten med i runda svängar fem kilometer i timmen. Då sänks andelen omkomna avsevärt " med mellan 30 och 40 procent, säger Björn Ekelund.

Staffan Ståhl, gatuchef i Trelleborgs kommun, tycker det är bra om det kommer upp hastighetskameror längs de stora vägarna i kommunen.

– Bortser vi från E6 är väg 9 och väg 108 de mest lämpade, säger Staffan Ståhl.

Han är övertygad om att det skulle innebära en klar förbättring av säkerheten på vägarna.

– Är det något som behövs för att öka trafiksäkerheten är det sänkta hastigheter, säger Staffan Ståhl.

Annons

Tidigare har kameraskåpen inte varit permanent utrustade med en kamera men på den nya modellen är samtliga försedda med kameror.

– De kommer att styras från en styrcentral som vi förstått kommer att placeras i Kiruna, säger Björn Ekelund.

Kamerorna på de aktuella vägsträckorna kan sättas upp tidigast i mars 2006. Under hösten får vägverket i Skåne veta hur många trafiksäkerhetskameror man har att placera ut.

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORGMagnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons