Vägverket vill få bort tung trafik från väg 9

Ungefär två tredjedelar av den tunga genomfartstrafiken på väg 9 kan fås att välja annan väg genom diverse åtgärder. Det menar Håkan Gunnarsson på Vägverket som skriver till Trelleborgs kommun och föreslår tänkbara åtgärder längs vägen.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2002

- Genomfartstrafiken består av 70?80 lastbilar per dygn. Av dessa skulle, med olika åtgärder, cirka 50 lastbilar per dygn kunna fås att välja annan väg, menar Håkan Gunnarsson i sitt brev.

För att få bort den tunga genomfartstrafiken från väg 9 menar Håkan Gunnarsson att det behövs dels fysiska åtgärder, dels information.

Däremot utesluter han ett genomfartsförbud för tung trafik.

- Enligt polisen är det omöjligt att övervaka ett genomfartsförbud. Ska man fälla någon måste man följa med hela vägen. Det räcker med stopp för en kort fika för att det inte ska räknas som genomfart, skriver Håkan Gunnarsson.

Dessutom ska en informationsstrategi tas fram. Ett förslag är att en folder/vykort med information om varför man bör välja E65 istället för väg 9 tas fram. Foldern ska tryckas på svenska, tyska, engelska och polska.

Några dispenser för specialtransporter för genomfart mellan Trelleborg och Ystad kommer inte heller att ges.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.