Annons

Vägverket ser över hållplatslösning

Den nya busshållplatsen i Anderslöv stoppar upp trafiken. Efter ett flertal klagomål ska Vägverket nu utvärdera timglaslösningen.
Trelleborg • Publicerad 17 juli 2009
Foto: 
Att hastigheten genom byn ska sänkas är en av poängerna med nya busshållplatsen i Anderslöv. Men bilisterna som stoppas upp blir ibland otåliga och kör över refugen.
Att hastigheten genom byn ska sänkas är en av poängerna med nya busshållplatsen i Anderslöv. Men bilisterna som stoppas upp blir ibland otåliga och kör över refugen.Foto: 

ANDERSLÖV. För cirka tre veckor sedan stod den nya busshållplatsen vid torget i Anderslöv klar. Det är visserligen meningen att den ska stoppa upp trafiken. Men eftersom bilister kör över en refug för att passera i fel körfält istället har trafiksituationen inte blivit säkrare än förut.

– Vi har fått rapporter om att det blir stökigt och att bilarna kör vänstertrafik, säger Mats Ohlsson, trafikutvecklare på Skånetrafiken.

Annons

"Ta ert förnuft till fånga och ändra tillbaka som det var tidigare för då fungerade det", skriver en Anderslövsbo. Och även busschaufförer har hört av sig om att bilar tvunget vill förbi.

Bakgrunden till ombyggnaden är att den gamla hållplatsen, där bussen kördes in i en ficka, inte var handikappanpassad. Många kunder med rullatorer och barnvagnar klagade på att bussen inte kom tillräckligt nära kanten.

Under en lång utredning har flera olika alternativ tagits fram. Utöver ökad tillgänglighet för passagerare var målet även ökad säkerhet i centrala Anderslöv genom sänkt hastighet. Resultatet blev en så kallad timglashållplats, som enligt Kjell Lindahl på Vägverket är en allt vanligare lösning.

– Tanken är att bussen bara ska kunna stanna till och att bilarna bakom får vänta, säger han och påpekar att Vägverket värnar om att bussens konkurrenskraft ska öka.

– Timglashållplatser är en åtgärd i den andan.

Trafiksäkerhetsåtgärden bygger dock på att bilarna inte hetsar sig förbi.

Kan det bli aktuellt att bygga om hållplatsen igen?

– Det vet jag inte förrän vi har tittat på det. Vi måste utvärdera vad som har blivit bra och mindre bra, säger Kjell Lindahl.

Lucas Dietrichson
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons