Annons

Vägverket anmält för översvämningar

En söderslättsbo har i flera skrivelser till åklagarmyndigheten i Malmö anmält att en damm på hans mark översvämmas så gott som varje vår.
Trelleborg • Publicerad 17 april 2002

Enligt söderslättsbon uppstod problemen sedan Vägverket genom rörläggningar ledde vattnet till dammen. Söderslättsbon menar att det kan röra sig om egenmäktigt förfarande, olaga intrång och skadegörelse samt brott mot miljöbalken. Miljöåklagaren vill nu att miljökontoret i Trelleborg yttrar sig över om det kan finnas misstanke om brott. Vägverket har i ett brev till miljökontoret skrivit att problemen troligen inte har något samband med Vägverkets hantering av dagvattnet. Att ändra rördragningarna skulle inte heller ändra situationen, anser Vägverket. Enligt söderslättsbon var det 1984-85 som Vägverket byggde om dikningarna i området och ledde vattnet till dammen, trots att söderslättsbons föräldrar motsatte sig det. Vid dammen finns ett garage med maskiner, redskap och ved. Garaget står dock numera under vatten så gott som varje vår, enligt söderslättsbon, som också menar att vattnet från vägen kan innehålla miljöfarliga ämnen från trafiken. Den aktuella dammen ligger i en sänka utan synligt avlopp. Vägverket menar att vattnet från åkermarken i väster och norr skulle söka sig till dammen även om inte vägen fanns där. Rörledningen är endast till för att hindra att vägen översvämmas. Enligt Vägverket är det vatten från 10-20 hektar som samlas i dammen. Vägen och rördragningarna har inte någon större påverkan på detta, menar Vägverket. Inte heller anser Vägverket att vattnet från vägen kan innehålla mer än marginella mängder av föroreningar, eftersom vägen är ganska lite trafikerad.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons