Annons

Vägsalt tillåts inom skyddsområden

Trelleborg • Publicerad 9 december 2004

Vägverket har ansökt om att få sprida vägsalt inom två skyddszoner i Trelleborgs kommun.

Den ena aktuella zonen ligger i den kommunala vattentäkten mellan Trelleborg och Fuglie. Vägverket vill sprida vägsalt längs väg 108 inom detta område. Cirka 0,6 ton salt beräknas användas.

Annons

Den andra zonen ligger inom skyddsområdet för grundvattentäkten i Västra Alstad. På väg 101 i detta område beräknar vägverket att cirka 0,5 ton salt ska spridas. Dessa båda skyddszoner är nya för i år och ansökan görs därför för första gången. Miljönämnden som behandlar ansökan ger ett försiktigt tillstånd.

Vägverket önskar till exempel ett tillsvidaretillstånd, men det vill inte miljönämnden ge.

– Det kunde nämnden helt enkelt inte gå med på, säger miljöchef Britt-Marie Paulik.

Miljönämnden ger ändå tillstånd till spridning av saltet i den omfattningen som önskas. Tillståndet gäller säsong 2004-2005. Inför nästa vinter vill nämnden att vägverket ska redogöra för hur arbetet med bättre halkbekämpningsmetoder fortskrider.

Sofia Bergström

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons