Annons

Vägrenarna blir sorgeplatser

Kors vid vägkanten, brinnande ljus och blommor. En människa har dött i en trafikolycka och hedras med en minnesplats. I många andra länder är det en gammal sed men den kom hit för knappt 20 år sedan
Trelleborg • Publicerad 31 juli 2005

Tidigare var det mest sladdspår i gräset, krossade buskar eller skadade träd som visade var någon omkommit i en trafikolycka. De märkena försvann snabbt. De anhöriga gick till kyrkogården för att minnas och sörja.

Nu finns permanenta minnesplatser på många ställen längs vägarna runt om i landet. Kors i järn eller trä visar var någon, oftast en ung person, förlorat livet.

Annons

För både polis och Vägverket, som har ansvaret för trafiksäkerheten, är det en känslig fråga. Hur ska sörjande anhöriga vid vägkanten hanteras? Kan blommorna flyttas när gräset vid vägkanten ska huggas? Hur ska andra trafikanter agera när de passerar minnesplatserna?

Vägverket ligger för närvarande lågt i frågan. Man samarbetar med polisen för att förhindra ytterligare olyckor vid den tidigare olycksplatsen. Samtidigt försöker man samarbeta med de anhöriga och hitta alternativa lägen för minnesplatserna. Men det är svårt. Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons