Våghalsiga vikingar för en vecka
Lite generade men ganska förväntansfulla, tar de nio deltagarna på sig de vikingasärkar och mössor som lägerledarna Malena Nilsson och Greta Åberg delar ut.
Sedan får man lov att välja ett namn som användes under vikingatiden.
Isak Malmström-Sjödin, 11 år, ska heta Tor. Hans kompis Elias Petersson också 11 år, ska heta Orvar.
Tjejerna tar namn som Unn, Ylva, Freja och Åsa.
– Nu har vi fått en ganska bra samling namn, både namn som beskyddar, ger styrka och kärlek, säger Malena Nilsson och berättar om vad de olika namnen betyder.
Orvar till exempel, betyder pilspets. Ylva betyder varghona, Freja är kärleksgudinnan i asatron och Åsa betyder gud, också i asatron.
– Och så har vi ett snabbt skepp också om vi skulle behöva, säger Malena Nilsson.
Jonnah Öhman, 10 år, har nämligen valt att heta Elida, som alltså betydde snabbt skepp under vikingatiden. Sommarlägren på Trelleborgen har anordnats under ett par års tid och är populära.
– Vi har fått utöka antalet platser i år så att alla som ville vara med skulle få plats, men det finns ett par platser lediga i vecka 33, säger Ylva-Kristina Bengtsson som är borgfru i Trelleborgen.
Måndag till torsdag mellan klockan 10 och 14 under vecka 26, 27 och 33 får sommarlovslediga barn mellan 10-12 år prova på alla möjliga aktiviteter som utspelade sig under vikingatiden.
Till exempel ska de få spinna ull, färga garn, lära sig runalfabetet, gjuta i tenn och göra upp eld.
– Det är ett roligt sätt att lära känna sin historia, dagens barn har ju stor tillgång till information, både via internet och tv, jag tror att det är annorlunda att få förstahandsinformation på det här viset, säger Ylva-Kristina Bengtsson. På torsdag avslutas lägret med ett gästabud.
– Då kommer barnen att få laga och äta mat på vikingavis, berättar Greta Åberg.
Bland annat kommer man att laga mat i en så kallad kokgrop.
– Då gräver man en grop och lägger ner stenar som värms upp med eld, sedan lägger man till exempel fisk i örter och sveper in den i näver och bark, lägger ner den i gropen och lägger jord och stenar över, på så sätt tillagas den, det blir jättegott, intygar Ylva-Kristina Bengtsson.
asa.meierkordallehandasyd.se