Annons

Vägförening byggde belysning utan tillstånd

Gislövs vägförening har redan byggt belysning på en del av föreningens vägnät. Och planerar för ytterligare utbyggnad. Men föreningen saknar tillstånd för belysningsutbyggnad och måste nu ansöka om ett anläggningsbeslut hos Lantmäteriet.
Trelleborg • Publicerad 1 juli 2009

GISLÖVS STRANDMARK. Det var på föreningsstämman 2004 som Gislövs vägförening beslöt att genomföra en utbyggnad av belysning i området. Utbyggnaden skulle ske i tre etapper. Den första på Modeshögsvägen har redan genomförts.

Kruxet är bara att vägföreningen inte får arbeta med belysning.

Annons

– Gislövs vägförenings uppgift är att sköta vägarna i området, säger Mattias Hägg på Lantmäteriet. För att utvidga med andra verksamheter, som till exempel belysning, krävs ett nytt anläggningsbeslut.

Och svaret på en ansökan om nytt anläggningsbeslut är inte alls givet.

– Det finns en rad krav i lagstiftningen som måste uppfyllas för ett nytt beslut, säger Mattias Hägg. Det handlar bland annat om att gemensamhetsanläggningen måste ha ekonomiska eller andra fördelar som överväger kostnaderna och olägenheterna.

Om Lantmäteriet kommer fram till att vägföreningen inte ska få tillstånd att syssla med belysning också så återstår frågan vad som ska hända med den redan befintliga belysningen.

– Det är svårt att svara på i nuläget, säger Mattias Hägg.

– Jag var inte med i styrelsen när man beslöt om utbyggnaden av belysningen från början, säger Johan Schubert, ordförande i vägföreningen. Men vad jag har förstått så fick man då besked från Lantmäteriet att det inte behövdes ett nytt beslut för belysningen. Nu har vi det här beskedet från Lantmäteriet och då får vi rätta oss efter det.

På den senaste stämman beslöt föreningens majoritet, trots motstånd från vissa medlemmar, att fortsätta utbygganden av belysningen om man få ja på ansökan.

– Jag tyckte det var underligt att kommunen som fastighetsägare satte sig emot en utbyggnad av belysningen, säger Johan Schubert. Det handlar ju om skolväg bland annat.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons