Vägbulor smärtsamt för bårbilspatienter

Kraven på fler vägbulor bortser från den smärta de orsakar, anser bårbilsföraren Anders Eriksson.
Trelleborg • Publicerad 17 april 2005
Farthinder i form av vägbulor, som den här upphöjningen i Vellinge, är ingen lyckad lösning för patienttransporter, anser Anders Eriksson som kör bårbil. BILD: CLAES NYBERG
Farthinder i form av vägbulor, som den här upphöjningen i Vellinge, är ingen lyckad lösning för patienttransporter, anser Anders Eriksson som kör bårbil. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

I veckan lämnades ett medborgarförslag till Trelleborgs kommunfullmäktige från beddingebor som, i likhet med många andra bybor på slätten som har en vältrafikerad 50- eller 70-väg rätt igenom byn, vill ha sänkt hastighet till 30 kilometer i timmen - och fartgupp i gatan, så att det blir omöjligt att bryta bestämmelsen. Minst tre gupp på väg nio föreslås, plus två på kyrkvägen. Fortkörningen är bara en del av problemet. Man vill också få bukt med tung trafik och buller. Problem som känns igen i många småbyar.

Men lösningen med vägbulor uppskattas inte av förare av utryckningsfordon - och inte heller av en annan, bortglömd grupp: patienter som liggande åker på sjuktransport i någon av Skånetrafikens "bårbilar". Fler och fler sådana sjukresor mellan olika vårdinrättningar görs, i takt med att sjukhusen specialiserar sig.

– Cancerpatienter brukar ha väldigt ont. Och har du problem med ryggen vill du inte ligga fastspänd på en bår när bilen kör över en vägbula, berättar bårbilsföraren Anders Eriksson.

– Jag tänker på våra patienter. Det är en svag grupp som inte kan yttra sig, säger Anders, som är glad för att Trelleborgs kommun ännu inte har några vägbulor.

Anders recept för att få ner hastigheten på fartglada bilister är hastighetskameror. Det har dämpat tempot på väg 108, tycker han.

– Visst kan det vara motiverat med vägbulor, vid skolor eller sjukhus, tycker Anders. Inte heller Björn Tillström, projektledare på vägverket, är förtjust i vägbulor:

– Effekten kan bli att körningen blir ryckig, med inbromsningar och accelerationer vid varenda bula. Det innebär bara mer buller.

Han påpekar att en 30-gräns måste kännas motiverad, annars struntarfolk i dem. Men exempelvis vid skolor fungerar de.

– Det finns andra saker att ta till, säger Björn Tillström. Att se över det tokiga avgiftssystemet för utländska lastbilar, till exempel. Vi har avgift på de finare vägarna, som E 65. Väg nio, däremot, är gratis. Då kör så klart många lastbilar där.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.