Annons

Vägarbete kan ha orsakat tegelras

Vibrationer i marken när kommunen utförde VA-arbete på Hantverksgatan i vintras kan vara en bidragande orsak till att tegel rasade ner på gatan från fasaden på Akelius hyreshus för en månad sedan.
Trelleborg • Publicerad 13 augusti 2014

– Det är säkert det som är orsaken, konstaterar Gert-Åke Jönsson.

Han var arbetsledare på Christian Andersson AB som hade i uppdrag att bygga huset på Hantverksgatan.

Annons

– Det låter väldigt långsökt tycker jag, säger Jan-Åke Persson, projekteringsingenjör på tekniska förvaltningen.

Jan-Åke Persson menar att det gått så pass lång tid mellan kommunens VA-arbete på Hantverksgatan i oktober 2013 och tegelraset från fasaden på Akelius hyreshus på samma gata i juli månad i år.

– Vi såg inga skador under arbetets gång, säger Jan-Åke Persson.

När VA-arbete utförs används maskiner som avger vibrationer i marken som kan påverka omkringliggande byggnader. Därför görs det ibland riskanalyser för att säkerställa att husen i närheten klarar av vibrationerna. En del i det arbetet är att anpassa halten av vibrationer till vad de närliggande byggnaderna anses tåla.

– Vi använde vibrationsmätare med tanke på de äldre byggnaderna i området, säger Jan-Åke Persson, som menar att man därigenom försäkrade sig om lämpliga vibrationsnivåer.

Akelius är nu i färd med att återställa fasaden, och kan samtidigt konstatera att det fanns för få kramlor på fasaden, alltså de fästen som håller fast teglet mot innerväggen.

– Vi kommer inte få svar på varför det fanns för få klamror, säger Mikael Ahlborn, regionchef på Akelius.

Huset byggdes 1992. Innan huset var färdigbyggt gick det aktuella byggföretaget Christian Andersson AB i konkurs och huset fick färdigställas av en konkursförvaltare.

Inte heller Gert-Åke Persson kan svara på varför man använde för få klamror.

– Jag var inte inblandad i produktionen, säger han.

Jonas Jakobsson
Mattias Bolin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons