Väg rasade i Gislövs hamn

Skador längs hela Trelleborgs kust upptäcktes dagen efter stormen. Stränder eroderade, avloppsrör brast och småhamnarna fick problem.
Trelleborg • Publicerad 15 januari 2007
Vatten stod högt på Östra stranden.
Vatten stod högt på Östra stranden.Foto:  
Vägen i Gislövs hamn maldes sönder när havet steg i helgen. Båtägare vinglade omkring i den hårda vinden. Bild: Claes Nyberg
Vägen i Gislövs hamn maldes sönder när havet steg i helgen. Båtägare vinglade omkring i den hårda vinden. Bild: Claes NybergFoto: 
Det var svårt att ta sig fram i småbåtshamnen.
Det var svårt att ta sig fram i småbåtshamnen.Foto: 
Anders och Kent Sjöberg var under måndag förmiddag lite oroade över att deras båt skulle rulla ner i havet i Gislövs hamn.
Anders och Kent Sjöberg var under måndag förmiddag lite oroade över att deras båt skulle rulla ner i havet i Gislövs hamn.Foto: 

Vattennivån var hög under måndagen efter helgens hårda vindar. Längs hela Trelleborgs kust gav detta problem. Värst drabbad blev Gislövs småbåtshamn där vägen väster om fiskebodarna maldes sönder av havet.

– Jag har aldrig sett något liknande här ute. Så här illa trodde jag inte det kunde bli, sa Jan Andersson.

Han har haft en båt i hamnen i tolv år och åkte ut under måndagen för att titta till den. Som tur var ligger hans båt trygg långt in i hamnen. Då var det värre för far och son Sjöberg. Deras båt stod längst ut i den västra delen av hamnen. Marken var begravd av tång som flutit upp.

– Det är första vintern vi är båtägare, berättade pappa Kent Sjöberg. Vi har hört oss för med mer erfarna båtägare som säger att vi nog ska dra båten längre upp. Men det kan ju inte vi göra.

Personal från Kommunal teknik och fritidsförvaltningen jobbade hårt för att få en kranbil till platsen.

– Alla kranbilar är väldigt upptagna i dag, sa Bengt Andersson från gatukontoret.

Under eftermiddagen sjönk vattnet undan mer och mer.

– Som högst stod vattnet en meter över det normala. Men nu går det ner. Därefter får vi se hur stora skadorna är och hur vi ska laga vägen, säger Bengt Andersson.

Marken runt hela småbåtshamnen var vattenfylld och vinden var fortfarande stark. Det var svårt för båtägare att ta sig fram.

Förutom i Gislöv fick Trelleborgs kommun uppgifter om skador även i Skåre hamn och på Östra stranden. I Smygehamn eroderade stranden så mycket att en avloppsledning blottades och gick sönder i helgen.

– Det skedde redan under lördagen. Avloppsvatten från flera villor rann rakt ut. Men det åtgärdades under söndagen, berättade Lars Thysell, VA-chef.

Inne i Trelleborgs tätort var skadorna efter stormen små. Under måndagsmorgonen trycktes vatten upp i gatubrunnar på Hamngatan och Hansagatan på grund av den höga vattennivån. Detta gav vissa problem med översvämningar. Men redan vid 10-tiden hade vattnet runnit undan.

Ett träd knäcktes också i grönområdet vid Rådmansgatan.

– Det fanns en fara att det skulle falla över vägen. Men nu har vi huggit ner det, sa Peter Byberg från parkförvaltningen under eftermiddagen.

Under söndagen var som mest 51 E. ON-kunder i Trelleborg utan el. På måndagen var två hushåll strömlösa. E. ON försäkrade att de skulle få ström igen inom ett dygn.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.