Annons

Väg 9 - tröttsam granne för Smygehemsbor

Seniorboende med havsutsikt lät underbart. Men när man är granne med väg 9 är det svårt att njuta av utsikten och lätt att störas av bullret i stället. Paret Persson är väldigt trött på den tunga trafiken.
Trelleborg • Publicerad 19 december 2005
Kjell-Åke Persson är trött på bullret från väg 9. På natten tar han alltid sömnpiller för att kunna sova. "Vaknar jag av en buss utanför så somnar jag aldrig om." menar han. Bild: Claes Nyberg
Kjell-Åke Persson är trött på bullret från väg 9. På natten tar han alltid sömnpiller för att kunna sova. "Vaknar jag av en buss utanför så somnar jag aldrig om." menar han. Bild: Claes NybergFoto: 

När Kjell-Åke och Anita Persson flyttade in på Havsörnens seniorboende på Smygehem för ett år sedan var de glada. De bodde tidigare i Kyrkoköpinge och trivdes. Men när Anita började bli allt mindre rörlig sökte de sig därifrån.

– Detta tyckte vi var perfekt. Här finns inga trappor. Det är lätt att ta sig runt, förklarar Kjell-Åke Persson.

Annons

De fick en lägenhet med utsikt över havet. Mot söder ligger stora fönster som släpper in ljus. Utanför har de en generös altan att sitta på.

Enda problemet är att de bor endast tio meter från väg 9. Något de inte reflekterade över till en början. Men snart började de tröttna. Trots att fönsterna är treglas hörs all trafik in i både vardagsrum och sovrum. Det är framförallt den tunga trafiken som hörs.

– Vi vet ju att man har försökt styra om lastbilstrafiken till E 65. Men det hjälper inte. Förarna känner ju till denna väg och använder den. Det är framförallt efter att en färja anlänt som vi märker av dem. Då är det många lastbilar här utanför, säger Kjell-Åke Persson.

Under våren blev de störda. Men när sommaren kom blev allt mycket värre. Eftersom fönsterna släpper in så mycket solljus blir vardagsrummet så varmt att vädring blir ett måste. Men då låter det som att lastbilarna går rakt genom deras hem.

– Och altanen kan vi inte sitta på. Då hör vi ju inte vad vi säger även om vi skriker, säger Anita Persson.

För några månader sedan anlades en vägbula strax utanför deras lägenhet. Den har fått ner hastigheten något. Men bullret har inte minskat.

– Trafiken som kommer från väster saktar ner innan bulan. Men sen accelererar de upp vilket hörs mycket, säger Kjell-Åke Persson.

Han tycker att en hastighetskamera vore en bättre lösning eftersom det skulle ge en mer jämn hastighet på vägen. Några planer på hastighetskamera runt Smygehamn har Vägverket dock inte för tillfället.

En annan lösning skulle vara så kallad tyst asfalt.

– Det har jag hört om och jag antar att det är dyrare. Men det har Vägverket säkert råd med. Ska vi ha det så här så börjar man ju fundera på att flytta, menar Kjell-Åke Persson.

Annons

På Vägverket känner man inte till problemen med höga bullernivåer på väg 9 vid Smygehem.

– Vi har ju åtgärdat vid ett flertal fastigheter utefter väg 9. Men om någon är störd så är det bästa att höra av sig till oss så gör vi en bullermätning, menar Martin Houmann vid Vägverket Region Skåne.

Inne i bostaden får bullret inte överstiga 30 db.

Tyst asfalt kan komma att bli aktuell på vägar i Skåne i framtiden. Det är en relativt ny företeelse i Sverige och finns på några håll. Den är något dyrare än vanlig asfalt.

– Från början användes asfalten för att undvika vattenplaning. Den har nämligen större hål i sig där vattnet kan rinna igenom. Man har sedan upptäckt att asfalten är tystare än vanlig. Därför kommer man nu utreda på vilka vägar som detta kan komma till användning. Men asfalten dämpar endast ljudet från marken. Motorljuden går inte att bli av med. Därför kan man tänka sig att denna asfalt mest kommer att användas till vägar med hög hastighet, menar han.

Sofia Bergström

0410-545 27

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons