Annons

Vädervarning: ”Kan bli ganska omfattande översvämningar”

Hård vind och successivt höjda vattennivåer kan göra att vattenståndet längs sydkusten når rekordnivåer natten mot lördag.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg/Skanör-Falsterbo • Publicerad 19 oktober 2023 • Uppdaterad 23 oktober 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Jenny Isaksson

Under torsdagsförmiddagen utfärdade SMHI en orange varning för högt vattenstånd längs sydkusten, från Sibbarp till Ystad, från klockan fyra på fredagseftermiddagen till nio på lördagsmorgonen. Nivåerna kommer på den sträckan att ligga ungefär 130 till 160 centimeter över referensnivån RH 2000. I Skanör motsvarar det ungefär 120-140 centimeter över det normala vattenståndet.

Enligt oceanograf Sofie Schöld på SMHI är så höga vattennivåer relativt ovanligt. Och särskilt drabbat kan Skanör-Falsterbo bli.

Annons

– I Skanör har vi ett rekord sedan ungefär 30 år tillbaka på 154 centimeter. Så vi går upp nära rekordnivåer, säger Sofie Schöld.

”Vinden har omfördelats och höjt vattennivåerna successivt. När vinden ökar pressas nivåerna upp ytterligare.”
Sofie Schöld, oceanograf SMHI

Sedan en tid tillbaka har västliga vindar pressat in mycket vatten i Östersjön, vilket lett till höga nivåer överlag. Nu har vinden över Östersjön vänt så att det har blåst en nordostlig vind. Det som har hänt då är att vattnet från Bottenhavet pressats neråt i Östersjön.

– Vinden har omfördelats och höjt vattennivåerna successivt. När vinden ökar pressas nivåerna upp ytterligare.

Förutom den orangea varningen har SMHI även utfärdat en gul varning för kuling på Södra Östersjön med vindar upp mot 24 meter per sekund på fredagskvällen. De höga vattennivåerna och vågorna kan göra stora skador i utsatta områden.

– Det kan bli ganska omfattande översvämningar som kan orsaka begränsad framkomlighet på vägar och järnvägar. Hamnar och byggnader nära kusten kan bli skadade. På stränder med erosionsproblem kan problemen bli värre med att det också kommer gå höga vågor, säger Sofie Schöld.

Alva AndersdotterSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons