Annons

Vad gör kommunen?

En olycka händer så lätt. Men vad gör kommunen för att förhindra att människor skadas svårt och dör i trafiken?
Trelleborg • Publicerad 2 augusti 2011

– Vi kan inte förhindra olyckorna, men konsekvenserna av dem, säger projekteringschef Bengt Lander.

Han säger att en sänkning av hastigheten är den enskilt bästa metoden för att rädda liv. Kommunen jobbar även med säkerheten på många andra sätt.

Annons

– På kommunala vägar är det en nedåtgående trend när det gäller antalet personer som dör i olyckor varje år. Det syns ju tydligt att våra insatser har effekt, säger Bengt Lander.

Insatserna består bland annat i att bredda refuger, att sätta bättre belysning vid övergångsställen samt att göra korsningar säkrare. Att krocka i en rondell är till exempel "bättre" än att krocka i en vanlig fyrvägskorsning eftersom kollisionen då blir från sidan istället för rakt framifrån.

När det gäller övergångsställen är det flera stycken i tätorten som redan har förbättrats. Det som kännetecknar den nya varianten är de blåa stolparna och de starkare gatulamporna. Men egentligen skulle Bengt Lander vilja ha färre övergångsställen.

– Det är en falsk säkerhetsfälla. Vi borde ta bort fler än vi redan har gjort men varje gång vi gör det blir det ramaskri.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons