Annons

Va-utbyggnad i augusti

Haglösa och Sjörup blir först ut i tekniska förvaltningens långtidsprojekt med att ansluta 661 bostäder till det kommunala va-nätet. Den som inte har råd ska kunna få dela upp betalningen av anslutningsavgiften.
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2009
Bild: Peter Åklundh
Bild: Peter ÅklundhFoto: 

Beslutet på tekniska nämnden i går innebär startskottet för utbyggnad av det kommunala nätet. Med början i augusti måste 48 fastighetsägare i Haglösa och Sjörup ansluta sig, antingen själva eller genom att kommunen gör det åt dem. Den som väljer det senare alternativet får betala en anslutningsavgift på 97 500 kronor.

- Det finns en del som inte har råd eftersom de inte kan ta ett banklån eller har överintecknat sin fastighet. Men det finns en lösning där också, säger Bengt Lander, projekteringschef på tekniska förvaltningen.

Annons

Lagen om allmänna vattentjänster ger nämligen enskilda fastighetsägare rätt att dela upp anslutningsavgiften under en tioårsperiod. Kravet är att avgiften kan bevisas vara betungande för fastighetsägaren. Tekniska förvaltningens chef kommer att bestämma vilka som får dela upp avgiften.

- Det kommer ju aldrig bli så att man måste lämna sitt hem. Samtidigt ska miljön inte bli lidande av att man inte kan betala, säger Bengt Lander.

Första etappen beräknas kosta 7,2 miljoner kronor varav 5 miljoner går till ledningsarbeten. Resterande pengar går till utbyggnad av ett lokalt reningsverk samt en lågreservoar i anslutning till Alstads vattenverk.

Nästa år är det dags för ytterligare 48 fastigheter att ansluta sig, den här gången i Källstorp och södra Tullstorp. Året därpå följer 86 fastigheter i byarna Bonnalösa, Hönsinge, norra Tullstorp, Ängaröd samt området öster om Stora Beddinge. Ingen av dessa fastighetsägare kan dock räkna med en fast anslutningsavgift. I stället blir det troligtvis aktuellt med en särtaxa beroende på fastighetens läge i förhållande till va-nätet och rådande terrängförhållanden.

- Allt beror på vilka priser vi får av leverantörerna, men det blir troligtvis särtaxa, säger Bengt Lander.

2018 ska de sista av de 661 fastigheterna vara anslutna till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Tidsplanen efter 2009 är dock inte ristad i sten och kan mycket väl fördröjas på grund av rådande konjunkturläge.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons