V vill ha fri entré till museer

I en motion till kommunfullmäktige i Trelleborg föreslår Mats Sjölin (v) att det ska bli fri entré till kommunens museer.
Trelleborg • Publicerad 30 oktober 2002

Inspirationen till förslaget kommer från regeringens budgetproposition där det föreslås fri entré till de statliga museerna från år 2004. I ett försök har Historiska museet i Stockholm prövat gratisentré under våren 2002. Det fick till följd att antalet besökare fördubblades och att nya grupper besökte museet; bland annat kom det betydligt fler unga besökare i form av skolklasser och också invandrargrupper besökte museet i större utsträckning än tidigare. - Det är positivt om museerna kan nå en större publik, menar Mats Sjölin. Det är viktigt att vårt gemensamma kulturarv är tillgängligt för alla. Mats Sjölin menar att samma inriktning bör prägla även de kommunala museerna. - Om fri entré införs även på kommunens museer i Trelleborg finns möjligheten att också dessa når en ny och större besökskrets, skriver Sjölin i sin motion. I motionen påpekar Sjölin att de som i dag betalar årsavgift får, förutom inträdet, även regelbunden information. - Införandet av fri entré hindrar naturligtvis inte fortsatt informationsutskick och inbjudan till vernissager mot en "vänföreningsavgift", skriver Sjölin.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.