Annons

Utställningen som handlar om okända djur

Du tror inte på det här, eller hur? men Trelleborgs museums nya utställning handlar om okända djur, skapade av konstnären Eric Langert.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2006
Kanske bits de?
Kanske bits de?Foto: 
Fåglarna av galoscher och skoblock simmar på dörrmattans vågor.
Fåglarna av galoscher och skoblock simmar på dörrmattans vågor.Foto: 
Fladdermusens vingar av bordsknivar och ett barnparaply, kropp av en servett och ben av gafflar. Ett matvrak pigg på kött och blod.
Fladdermusens vingar av bordsknivar och ett barnparaply, kropp av en servett och ben av gafflar. Ett matvrak pigg på kött och blod.Foto: 
Persiennernas lameller bildar fjädrarna i vingarna.
Persiennernas lameller bildar fjädrarna i vingarna.Foto: 
Makrillar av skoblock simmar ut ur tavlan bakom konstnären Eric Langert. Bild: Claes Nyberg
Makrillar av skoblock simmar ut ur tavlan bakom konstnären Eric Langert. Bild: Claes NybergFoto: 

En konstutställning kan vara oerhört seriös, pretentiös och ta sig själv på största allvar. Eller också kan den vara jätterolig och alldeles underbar, som Trelleborgs museums nya utställning "Min djuriska park" av Eric Langert från Göteborg.

Det är ett menageri och ett naturhistoriskt museum där djuren skapats av bland annat paraplyer, gamla element, skoblock, cykelslangar, delar till kylskåp, borstar och gamla gummidäck.

Annons

– Det är Eric Langert som gjort vår uppskattade fontän i gummi, berättar Ingela Jacobsson, chef för museet. Därför tyckte vi att det trevligt att bjuda in honom att visa en stor utställning med alla hans olika djur.

Utställningen, som har vernissage i dag 10 juni mellan klockan 13 och 17, pågår under hela sommaren fram till 3 september. Konstnären själv berättar att hans djurpark inte längre får så många nya invånare.

– Just nu arbetar jag mest med scenografi, bland annat för Folkteatern i Göteborg och Stadsteatern i Borås, säger han.

Det första djuret var en krokodil i gummi och de djur han skapar är egentligen inte zoologiskt riktiga, även om han försöker få benen att böja sig åt rätt håll.

– Jag är ute efter det intryck som finns i det allmänna medvetandet om djuren, säger han.

Eric Langert arbetar också med material från samma sfär när han skapar sina djur. Fåglarna av skoblock och galoscher simmar på dörrmattans vågor, mungon, som fångats av en kobra gjord av ett kylelement, är själv utformad av grejor från ett kylskåp.

På utställningen hittar man bland annat också ett dinosaurieskelett av gamla elementdelar, pingviner, kongenialt utformade av simdynor, fladdermöss av paraplyer och servetter, en schäslong som blir en noshörning, ett stim skoblocksmakrillar som fastnat i nätet i en tavla, en cykelslangsorm och många många fler okända djur. Utställningen är mycket kul och givande, både för stora och små. Eric Langert berättar också att det är det han oftast får höra av besökare.

– De brukar säga att de har haft roligt, säger han.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons