Annons

Utställning till Elsie Skoogs minne i höst

Trelleborgskonstnären Elsie Skoog hyllas med en minnesutställning på Axel Ebbes konsthall i höst. Även en katalog om hennes verk, person och gärning i Trelleborgs kulturliv håller på att färdigställas.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2005

Konstnären och bildpedagogen Elsie Skoog som hastigt gick bort i våras, var under flera decennier en av Trelleborgs tongivande konstnärspersonligheter.

Nu anordnar vänner, konstnärskollegor och familj en minnesutställning.

Annons

– Hon försvann så hastigt och hann aldrig få det erkännande som hon hon borde ha fått, säger Ann Hingström, konstnär och vän. Enligt Ann Hingström arbetade också Elsie Skoog med många projekt och utställningar som borde få en avslutning och visas fram.

– Till exempel skulle hon ha en utställning i Ängelhom i höst, säger Ann Hingström.

Dessa alster kommer nu i stället att finnas med i utställningen i Axel Ebbes konsthall.

– Utställningen är en retrospektiv över hela hennes produktion, säger Ann Hingström.

Gruppen har jobbat hårt med att samla ihop alla bilder och alster som sålts eller givits bort.

– Vi har fått ihop bilder från 60-talet då hon började, till de sista sakerna hon jobbade med, berättar Ann Hingström. Ann Hingström tror att katalogen kommer att tilltala många trelleborgare.

– Den innehåller två texter av Ulla Ahnfelt som har skrivit om Elsie som konstnärinna och bildpedagog och Elsies dotter Cile Skoog har skrivit om hennes liv och uppväxt i Trelleborg. Dessutom finns det naturligtvis både bilder och fotografier med i katalogen, samt ett antal anekdoter, berättar Ann Hingström.

Enligt Ann Hingström har Elsie Skoog till stor del lagt grunden till den gummiutställning som just nu visas på Trelleborgs museum.

– Hon var otroligt aktiv i att lära sig själv och andra i att arbeta med lokala material, hon drog med oss studiebesök till alla Trelleborgs industrier och var överhuvudtaget otroligt energisk och aktiv i att involvera staden i olika projekt. Hon fick kanske inte den bästa uppbackningen alltid, hade hon bott i Stockholm till exempel hade hon fått ett helt annat erkännande, säger Ann Hingström.

Utställningen planeras att äga rum mellan den 15 oktober och 6 november.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons