Annons

Utsläppen av svavel har gått tillbaka

Efter att färjorna i Trelleborgs hamn slutat gå på svavelrikt bränsle har utsläppen av svaveldioxid åter minskat. Nu är halterna nere på 2003 års nivå. För första gången sedan dess ligger värdena också under kommunens egna miljömål.
Trelleborg • Publicerad 13 april 2010
Efter att färjorna i Trelleborgs hamn slutat gå på svavelrikt bränsle har utsläppen av svaveldioxid åter minskat. Nu är halterna nere på 2003 års nivå.Foto: Lars Dareberg

TRELLEBORG. – Att färjorna bytte bränsle märktes direkt på halterna i luften, säger Johan Pettersson, miljöingenjör i Trelleborgs kommun, som dock konstaterar att utsläppen i Trelleborg fortsätter att vara mycket höga jämfört med andra kommuner.

– Vi ligger särklass högst i Sverige, säger han.

Annons

Bland de övriga ämnena som kontrollerats, kvävedioxid, små partiklar (PM) och bensen, minskar halterna också något. En del av förklaringen till kan vara att man gått över till att mäta på ett annorlunda sätt.

Tidigare mätte man bara utsläppen under vinterhalvåret, då halterna är högre, men nu mäter man över hela året.

Utsläppen i Trelleborgs kommun ligger en bra bit under gällande gränsvärden. När det gäller kvävedioxid och vissa av de små partiklarna är halterna så höga att kommunen måste kontrollera dem kontinuerligt.

Martin Strandberg
Anderas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons