Utsläpp av farligt ämne i Trelleborgs hamn

På fredagsmorgonen fick SOS Alarm uppgifter om läckage av farligt ämne på en färja i Trelleborgs hamn.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Andreas Mårtensson

Larmet kom in vid 08.16.

– Det läcker ett frätande ämne från en lastbil som står på färjan Peter Pan, som ligger i Trelleborgs hamn, säger Mattias Sköld, inre befäl vid Räddningscentralen syd.

Ämnet bedöms inte som det farligaste av de frätande ämnen som finns.

– Men man ska absolut inte få det på huden eller andas in det, säger Mattias Sköld.

Det ska vara en tankbil som börjat läcka av okänd anledning, och man har påbörjat en evakuering av passagerare uppger Mattias Sköld.

– Det är själva tanken på bilen som på något sätt gått sönder. I början forsade det ut ganska rejält, men nu har vi fått det under kontroll och det som läcker ut nu samlas upp i ett kärl, säger Mattias Sköld.

Vid 11.30 var räddningstjänst från Trelleborg, Anderslöv, Hyllie och den särskilda kemikalieenheten i Perstorp på plats.

– Just nu förbereder vi för att öppna bilens luckor och se hur mycket som läckt ut. Sedan ska vi försöka pumpa över det som är kvar till en annan bil, säger Mattias Sköld.

Ambulans anlände till platsen, i förebyggande syfte.

– Det är praxis vid utsläpp av farliga ämnen, men vi har inga uppgifter om att någon skadats, säger Mattias Sköld.

Polis har gjort bedömningen att det inte finns någon misstanke om brott, och har inte heller klassat det som en arbetsplatsolycka.

Strax efter klockan 15 kunde Peter Pan lämna hamnen och återgå till trafik.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.