Utrikes gäster på Hällåkra

Ett tiotal medlemmar från International association of wine connoisseurs (IAWC) besökte Hällåkra vingård på fredagen. Vinkännarna är på resa i vinvärldens utkanter.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2013
Gernot Werner och Karl Schobert från IAWC studerar vinrankorna på Hällåkra vingård.
Gernot Werner och Karl Schobert från IAWC studerar vinrankorna på Hällåkra vingård.Foto: Anna Wahlgren

-Vi tycker det är intressant att studera hur man gör vin här i kallare klimat, säger Joerg Rieke från Tyskland, ordförande i IWAC. Vilka druvor man använder, vilka problem man stöter på och hur man tillverkar vinet.

Vinkännarna skulle även besöka ytterligare en vingård i Skåne samt några stycken på Själland under sin skandinaviska resa.

-Det är roligt att visa gården för de här gästerna som kommer från ett tiotal olika länder, säger Håkan Hansson, vinbonden på Hällåkra.

Efter besöket på Hällåkra planerade vinkännarna att genomföra en provning av skandinaviska viner, bland annat från Hällåkra, på Systembolagets vinkällarbutik i Malmö.

Håkan Hansson berättar att man till i år har planterat 10 000 nya vinrankor och att man nästa vår ska plantera ytterligare 10 000. På en allt större del av jorden kring gården får de traditionella grödorna maka på sig för nya vinrankor.

-2018 räknar jag med att vi ska producera 25 000 liter vin, säger han.

Håkan Hansson menar att man måste komma upp i volym för att vinodlingen ska bli kommersiellt gångbar och inte bara vara en hobbyverksamhet.

-Vi ska även ta ny teknik till hjälp med sensorer som mäter värmen på olika ställen i vinfälten, även i jorden, säger han.

Vitt, rött och sött vin har redan kommit ut från Hällåkra och till vintern hoppas Håkan Hansson att gårdens mousserande vin ska vara klart att provsmaka.

-I höst planerar vi också att gå ut med en emission av aktier för Hällåkra vingård, berättar han

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.