Annons

Utredning vill minska belastning

I köket på Söderslättsgymnasiet lagar personalen under terminerna 3 000 portioner mat – detta trots att de egentligen bara har kapacitet för hälften.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2009
Foto: 
Foto: 
Renate Olofsson och Zejnepe Kurtaj diskar ur värmeskåpen efter att dagens luncher är färdiglagade.
Renate Olofsson och Zejnepe Kurtaj diskar ur värmeskåpen efter att dagens luncher är färdiglagade.Foto: 
Husmor Anna Malmberg jobbar tillsammans med nio kollegor i köket på Söderslättsgymnasiet.
Husmor Anna Malmberg jobbar tillsammans med nio kollegor i köket på Söderslättsgymnasiet.Foto: 
Renate Olofsson rullar ut den färdiga maten till skolorna på landet. Den hämtas med bil klockan nio.
Renate Olofsson rullar ut den färdiga maten till skolorna på landet. Den hämtas med bil klockan nio.Foto: 

TRELLEBORG. – Det blir trångt, vi har inte riktigt plats att förvara maten innan den levereras ut till skolorna, säger Anna Malmberg, husmor på Söderslättsgymnasiet.

Den kostutredning som kommunen beställt och som nu är klar konstaterar att kommunen saknar samordning och gemensam planering av matlagningen till skolor, förskolor och äldreboenden. Utredarna föreslår flera förändringar för att få styr på verksamheten, bland annat bör en förvaltningschef med övergripande ansvar för maten i kommunen rekryteras.

Annons

I dag arbetar totalt tio personer i köket på Söderslättsgymnasiet. Förutom maten till eleverna på den egna skolan lagar de också maten till Alstads skola och förskola, Anderslövs skola, Bastionskolan, Vanhögskolan och Prästkragens och Solrosens förskola i Trelleborg. Klockan sex på morgonen börjar de med den mat som ska ut till skolorna på landet. Den är klar till klockan nio på morgonen, då hämtas alla formarna med mat och körs med bil ut till skolorna. Sedan blir det en liten fikapaus innan gänget i köket drar i gång med lunchen till eleverna på Söderslättsgymnasiet och på Bastionskolan. De första eleverna droppar in i matsalen kvart i elva på förmiddagen. När matsalen stänger är det tid att diska, städa och till sist planera inför nästa dag. Klockan två på eftermiddagen är de färdiga med dagens arbete.

Att de lagar dubbelt så många portioner som de egentligen har resurser till är ingen omöjlighet, menar husmor Anna Malmberg:

– Det går ju, med planering och så bra personal som jag har så går det.

Problemet är att de egentligen inte har plats i frys och kylar med all mat, likaså blir det trångt i korridorerna när maten ska iväg med bilarna.

Så visst välkomnar hon idéerna som förs fram i kostutredningen om att bygga om köket i Alstadhemmet och därmed lyfta bort matlagningen till Alstad Skola och förskola från Söderslättsgymnasiets kök. Bland förslagen ingår nya eller ombyggda kök på flera småorter såsom Anderslöv och Smygehamn för att göra dem självförsörjande på mat.

– Det vore väldigt bra, det skulle underlätta mycket.

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons