Annons

Utredning skapar oro på Centralskolan

Personalen på Centralskolan i Trelleborg fick inte veta något i förväg om att en utredning om skolans framtid skulle startas.
Trelleborg • Publicerad 3 december 2007
Både personal och elever på Centralskolan känner stor oro efter beskedet att en utredning om skolans frramtid ska starta, berättar Anette Persson och Anna-Sara Ganslandt, som arbetar på skolan. Bild: Claes Nyberg.
Både personal och elever på Centralskolan känner stor oro efter beskedet att en utredning om skolans frramtid ska starta, berättar Anette Persson och Anna-Sara Ganslandt, som arbetar på skolan. Bild: Claes Nyberg.Foto: 

- Vi visste ingenting förrän vi fick läsa om det i Trelleborgs Allehanda i lördags, säger Anette Persson och Anna-Sara Ganslandt, som båda arbetar på Centralskolan. Det skapar väldig oro på skolan, både bland eleverna och bland personalen.

- Barnen frågar mycket, säger Anette Persson. "Jag bor ju precis här bredvid, det här är ju min skola" säger de.

Annons

Som Trelleborgs Allehanda kunde berätta i lördags fattade inte kommunstyrelsen något beslut om pengar till ny ventilation på skolan. I stället beslöt man att en utredning ska startas för att se om det går att flytta verksamheten på Centralskolan till andra lokaler. I så fall tänker man begära dispens för att fortsätta använda skolan utan att åtgärda ventilationen fram tills den stängs. Det kan röra sig om cirka två år.

Samtidigt fick dock fastighetsnämnden i uppdrag att ta fram aktuella kostnader för en renovering av ventilationen. Så det alternativet är inte helt ute ur bilden.

- Det är bra med en skola i centrum, säger Anette Persson. Inte bara för att barnen får kortare skolväg, utan för att det blir en levande innerstad genom att barnen finns här.

Anna-Sara Ganslandt har arbetat länge på skolan.

- Det är enormt fina byggnader, säger hon. Jag berörs inte personligen av frågan så mycket eftersom jag går i pension om några år, men jag känner för eleverna, för skolan och för mina arbetskamrater.

Både Anette Persson och Anna-Sara Ganslandt framhåller skolans fördelar.

- Vi har en mycket fin sammanhållning bland personalen här, säger de. Och så har vi ju tillstånd att utnyttja Stadsparken. Vilken skola har en sådan grönyta i närheten?

Åsa Pålsson, rektor på Centralskolan, samlade personalen på skolan för en information på måndagen.

- Jag själv fick kunskap om beslutet i kommunstyrelsen genom Trelleborgs Allehanda, säger hon.

Åsa Pålsson anser att det är bra med en skola centralt i Trelleborg.

Annons

- Trafiksituationen har blivit mycket bättre sedan vi fick ett staket vid skolan, säger hon. De här barnen lever och bor ju i den här stadsmiljön.

Åsa Pålsson menar att man också bör ta hänsyn till barnens skolväg. Det blir ju inte en bättre trafiksituation för barnen om de måste gå längre, kanske över andra stora gator, till en annan skola, anser hon.

- Men jag välkomnar en utredning om skolan. Centralskolan behöver en renovering, om politikernas beslut blir att behålla skolan.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons