Annons

Utredning pågår om stöd åt kvinnor

"Detta får absolut inte fortsätta. Det behöver skapas en tillflykt", säger Nils-Gunnar Snygg, kommunfullmäktiges ordförande (s). Ett kvinnofridshus är vår ambition.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2005
I dag finns Lotsen och kvinnofridsgruppen att vända sig till för kvinnor som misshandlas och trakasseras. Inom socialförvaltningen pågår en utredning som kanske kommer fram till att ett kvinnofridshus behövs i Trelleborg. Bild: Claes Nyberg
I dag finns Lotsen och kvinnofridsgruppen att vända sig till för kvinnor som misshandlas och trakasseras. Inom socialförvaltningen pågår en utredning som kanske kommer fram till att ett kvinnofridshus behövs i Trelleborg. Bild: Claes NybergFoto: 

Att kvinnor misshandlas och trakasseras av män de lever tillsammans med är vanligt, alltför vanligt, i Trelleborg liksom i alla andra kommuner i landet. I en del kommuner har det tagits initiativ till, bland annat, skyddat boende för de kvinnor som inte kan eller vill återvända hem.

För två år sedan startades Lotsen, och Kvinnofridsgruppen, inom socialförvaltningen. I Trelleborg finns också en brottsofferjour. Men allt som allt finns en lägenhet för skyddat boende. Där kan två kvinnor bo under en kort tid.

Annons

Under individ- och familjeomsorgsnämnden pågår en utredning som bland annat ska titta på möjligheterna att få fram bostäder för kvinnor som utsatts för våld.

– Utredningen ska titta bland annat på bostäder, säger Egil Ahl, kommunalråd. Vi försöker skapa ett ställe dit kvinnorna kan ta vägen, som de kan kontakta utan att någon rapport skrivs. Jag hade gärna sett att utredningen blev klar till den 1 februari men den ska bli klar under våren.

Den grupp som låg bakom initiativet som ledde till att Lotsen inrättades har fortsatt arbeta. Två personer har varit i Södertälje för att studera deras kvinnofridshus, hur man hanterat problemen, hur de medvetandegjort andra beslutsfattare. – Vi måste ta till oss kunskaper från andra håll, säger Egil Ahl. Gruppen har också varit i Malmö och på andra håll.

Sedan starten har gruppen utökats med representanter för kyrkan, lasarettet, polisen och brottsofferjouren.

– Gruppen fortsätter att träffas, säger Nils-Gunnar Snygg. Under tiden har fler fall hänt i Trelleborg så det känns nära. Problemet är tydligt, men det berör sällan gemene man. Det gäller att få tillräckligt många att förstå.

– Det är många kvinnor som hjälper till frivilligt, säger Egil Ahl. Men de som försöker hjälpa till kan bli utsatta. Det har hänt att de mordhotats. Vi måste öka tilliten till socialförvaltningen och Lotsen, för jag tror inte de frivilliga krafterna räcker till.

– Vi behöver kanske skapa en annan bild av socialförvaltningen, säger Nils-Gunnar Snygg.

Föreställningen Våga se gavs i Folkets park och den 10 februari spelar Fubbick.

– Vi behöver en gemensam plattform för att kunna hjälpa, säger Egil Ahl. Med kulturens hjälp kan vi belysa problemen. Det är en annan infallsvinkel för politiker som kan påverka situationen.

Den utredning som pågår ska också ta upp hur männen som slår och förtrycker kvinnorna ska kunna få hjälp.

Annons

I Malmö finns en grupp för män i kris. Men kommungränserna hindrar män från andra kommuner att få hjälp där.

– Det måste finnas ett social nätverk för kvinnan också, säger Egil Ahl. Det räcker inte med att sätta henne i en lägenhet.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons