Utredaren: "Vi vill nå ut till alla"

I dryga två år har en nationell missbruksutredning pågått. På fredag överlämnas den till regeringen. – På många ställen nås inte målgruppen av behandling, säger Gerhard Larsson, som leder utredningen.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2011
Suboxone och metadon verkar genom att minska suget efter heroin.
Suboxone och metadon verkar genom att minska suget efter heroin.Foto: Claes Nyberg

Gerhard Larsson har under utredningens gång kritiserat den nuvarande missbruksvården i ett flertal debattartiklar och intervjuer. Bland annat har han sagt att den kontroversiella läkemedelsbehandlingen med Metadon och Subutex måste avdramatiseras och bli vanligare som behandlingsmetod.

– När det gäller de insatser som ges till opiatberoende kommer förslagen framförallt gå längs två reformlinjer. Den första handlar om att komma till rätta med problemet att man i dagsläget har olika tillgång till läkemedelsvård beroende på var man bor i landet. Den andra gäller att det påvisats att det förekommer försäljning av metadon utanför klinikerna.

Olika prioriteringar inom vården och brist på kompetent personal gör att var man bor i landet kan vara avgörande för om man får tillgång till läkemedelsbehandling eller inte.

– Läkemedelsbehandling med Metadon och Subutex ska inte vara beroende av var man bor, precis som alla andra vårdinsatser, säger Gerhard Larsson.

Förra året kom larmrapporter från Karolinska institutet om att antalet metadonrelaterade dödsfall ökade i landet och att det fanns anledning att tro att det var personer i metadonprogrammet som sålde läkemedlet vidare. Något som Gerhard Larsson vill komma till rätta med.

– Genom att tydliggöra varje individs förutsättningar kan man ge en bättre avvägd dosering till personerna som är i behandling. På så sätt kan man också minska risken att läkemedlet säljs vidare.

I övrigt ser Gerhard Larsson en välfungerande behandling med Subutex och Metadon som främst positiv både för individ och samhälle.

– Individen blir stabilare vilket gör det lättare att stanna i behandling. Men samhället vinner också eftersom opiatmissbrukaren annars måste finansiera sitt missbruk med kriminella aktiviteter.

Martin Strandberg
Ossian Sandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.