"Utomhuslektioner är att rekommendera"

Skolorna riskerar att bli navet i spridningen av den nya influensan. Nu pågår arbetet för fullt för att vidta åtgärder som minskar att smittan tar fart.
Trelleborg • Publicerad 27 augusti 2009

TRELLEBORG. – Det brukar vara så att när skolor börjar igen ökar smittspridningen, säger Hans Bertil Hansson, smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Än så länge verkar inte spridningen av den nya influensan ha tagit fart i Skåne. Och Hans Bertil Hansson hoppas att det fortsätter på det viset tills man hunnit få igång vaccineringen.

– Vi har kontakt med en del skolor för att få information om frånvaron, säger han.

På skolförvaltningen i Trelleborg satsar man mest på att få ut information om influensan, berättar Ann Heide-Spjuth, resurschef. Hon säger också att det pågår en inventering av personal för att se vilka som kan kallas in som vikarier – till exempel lärare som nyligen gått i pension.

– Rektorerna samarbetar i grupper med att ta fram rutiner för hur beslutsgången ska se ut om många blir sjuka samtidigt, säger hon.

Att stänga skolor för att hindra smittspridningen är inget man planerar för men man uppmuntrar skolor att ha lektioner utomhus om tillfälle ges. Det är i linje med de råd som Hans Bertil Hansson ger.

– Utomhuslektioner är att rekommendera, säger han.

Nyligen gick forskare i USA ut och sa att skolbarn och deras föräldrar borde få vaccin först eftersom smittan riskerar att spridas mest hos dem. Hans-Bertil Hansson säger att det inte är klart hur vaccinet kommer att fördelas i Skåne men som det ser ut nu prioriteras de som har vissa sjukdomar, samt sjukvårdspersonal.

Johan Silfversten Bergman
Lucas Mathisen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.