Annons

Utökad gränskontroll i hamnen

Poliser i Skåne kontrollerade under natten och morgonen en mängd personer som lämnade Sverige med bilar och båtar.
Trelleborg • Publicerad 23 juli 2011

Det skedde på uppdrag av Rikskriminalpolisen med anledning av bombdådet i Oslo och massakern på Utöya, enligt länsvakthavande polisbefälet Hans Nilsson.

– Vi har även kontrollerat resande med ett plan som gick från Sturup till Bagdad, berättar Nilsson.

Annons

Samtliga personer som lämnade Sverige via Trelleborgs hamn under natten och lördagsmorgonen kontrollerades också.

– Vi har haft det sedan strax före klockan två i natt till klockan nio nu på morgonen, säger Marie Persson, polisens informatör vid ledningscentralen.

Enligt Hans Nilsson har poliser runtom i Sverige utfört liknande kontroller av utlandsresenärer, bland annat i Västra Götaland och Stockholmsområdet.

Ett 40-tal poliser arbetade med kontrollerna i Skåne, förutom i Trelleborg bland annat vid Lernacken i Malmö, i Helsingborg och Ystad.

Enligt Skånepolisen kontrolleras endast de bilar och personer som lämnar landet. Bilar på väg in till Sverige uppges inte omfattas av den skärpta säkerheten.

– Vi har kollat id på personer som lämnat landet för att se om någon skulle kunna vara intressant för den norska polisen med tanke på vad som har hänt. Vi har samlat ihop information som Rikskriminalpolisen kommer att titta vidare på, säger Marie Persson.

Vad är det för information?

– Den informationen har jag inga uppgifter om.

Har ni gripit någon?

– Ingen person har gripits.

Emma Svensson
Niclas Sörenson, Taner Caliskan, TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons