Annons

Utgrävning startar i Maglarp

Redan på torsdag sätter arkeologerna spaden i jorden på Stavstensudde. Första fasen av utgrävningarna på det planerade bostadsområdet ska visa om det finns några rester från forna tider.
Trelleborg • Publicerad 9 mars 2004

Det blir en genomgripande undersökning, eftersom cirka 25 000 kvadratmeter omfattas. Enligt Bengt Jacobsson, arkeologen på Riksantikvarieämbetet som ska leda utgrävningen, finns det förutsättningar att göra fynd. - Det lutar åt att det kan finnas spår från övergången mellan stenåldern och bronsåldern, säger han. Det har aldrig gjorts någon genomgripande arkeologisk undersökning av det aktuella området tidigare. Däremot har det hittats flera fynd alldeles i närheten, bland annat har man funnit gravar från järnåldern i Albäcksbacken. Och dessutom har det hittats en svärdknapp från bronsåldern i den västra delen av det område som ska undersökas. Knappen från svärdet är ett ornament som suttit vid vapnets handtag. - Nu återstår att se vad vi får ut av den här första utredningen, så att vi kan ringa in var det eventuellt kan finnas rester från det förflutna. Maglarps socken är rik på fornlämningar, fortsätter Bengt Jacobsson, som själv var med och grävde i Albäcksbacken, då man fann skelettgravar från den romerska järnåldern, det vill säga århundraden efter Kristi födelse. Som ett första steg schacktas jord på området, ett arbete som beräknas ta ungefär tio dagar.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons