Trelleborg

Utelivet på Falsterbo lockar knarkande festprissar

Falsterbo Artikeln publicerades
Arkivbild. Personerna på bilden har inget med händelserna i texten att göra.
Foto: David Magnusson / SvD / TT
Arkivbild. Personerna på bilden har inget med händelserna i texten att göra.

I samband med Falsterbo Horse Show samlas kvällstid festsugna för att festa och knarka. Polisen har nu fått nya resurser för att få bukt med problemet, och det verkar fungera.

I veckan äger Falsterbo Horse Show rum. Dagtid lockar evenemanget tusentals hästintresserade människor, men om kvällarna söker sig människor med andra intressen till Falsterbo.

Om kvällarna lockar Falsterbos uteställen festsugna och knarkande ungdomar. För att råda bot på knarkandet har nu polisen nya rutiner, och mer resurser.

– Vi arbetar med både uniformerad och civil personal. Tidigare har vi inte haft möjlighet att arbeta så mycket med civil personal, utan vi har fått koncentrera oss på ordningshållning och ordningssäkerhet. Men i år ser det lite bättre ut, säger Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge.

När polisen har skäl att misstänka någon för drogpåverkan får den misstänkte lämna urin- eller blodprov. Hittills har sju stycken personer blivit anträffade misstänkta för narkotikabrott.

– Det är mycket kokain. Det är inte så lätt att röka på på ett uteställe, men kokain kan tas mer diskret, på toaletten till exempel, säger Jörgen Sjåstad.

Att personer enkelt och i hemlighet kan ta droger på plats försvårar vakternas arbete. De som kommer till uteställena är eller ser inte drogpåverkade ut.

Evenemanget Falsterbo Horse Show pågår till på söndag. Jörgen Sjåstad säger att det återstår att se hur veckan fortlöper, men han menar att polisens förhöjda närvaro kan verka preventivt.

– Det kan bli så att fler avstår från att ta droger eftersom de vet om att polisen är där. Flera av dem som vi har tagit tidigare har aldrig tidigare blivit rapporterade för ett brott. Det är deras debut i kriminalregistret, och de har inget intresse av att förekomma där, säger han.

Jörgen Sjåstad poängterar att de festande ungdomarna inte har något med hästsportsevenemanget att göra.

– Det här handlar om ungdomar som åker runt till olika evenemang och festar där om kvällarna. De är inte intresserade av evenemanget, utan de träffar varandra på kvällarna i stället, säger han.

Utöver de personer som tagits in för misstanke om narkotikabrott har det enligt Jörgen Sjåstad varit väldigt lugnt under evenemanget som äger rum dagtid, och få polisanmälningar har kommit in.