Annons

Utbyte väg till bättre utbildning

Trelleborgs gymnasieelever behöver känna till möjligheterna till utbildning och arbete utomlands och träffa människor från andra länder. Det anser läraren Matilda Johansson från Söderslättsgymnasiet som utbildat sig till skolambassadör för EU under hösten.
Trelleborg • Publicerad 8 december 2011
Projektet som Matilda Johansson varit en del av under utbildningen kommer att utökas och ännu mer pengar kommer att kunna sökas. – Vill man fortbilda sig finns det stora möjligheter om man vet hur man söker finansiering, säger Matilda Johansson.
Projektet som Matilda Johansson varit en del av under utbildningen kommer att utökas och ännu mer pengar kommer att kunna sökas. – Vill man fortbilda sig finns det stora möjligheter om man vet hur man söker finansiering, säger Matilda Johansson.Foto: Albin Brönmark
Matilda Johansson vill fortsätta utbildningen i Europa med en projektledarutbildning i Portugal till sommaren.
Matilda Johansson vill fortsätta utbildningen i Europa med en projektledarutbildning i Portugal till sommaren.Foto: Albin Brönmark

I förra veckan hölls avslutning på utbildningen som tagit henne på studiebesök i Bryssel och Strasbourg. Under utbildningens gång har det dessutom blivit två resor till Stockholm.

– Vi har fått träffa många politiker och tjänstemän inom EU, säger hon.

Annons

Hon anser att eleverna på Söderslättsgymnasiet måste få en större internationell och europeisk uppfattning.

– Det är viktigt att få inblick i andra människors liv och kulturer, säger hon.

Det finns flera möjligheter för skolan att söka projektpengar och delta i internationella projekt. Genom det internetbaserade programmet eTwinning hoppas Matilda Johansson kunna delta i utbytesprojekt. Det skulle ge Söderslättsgymnasiet möjlighet att samarbeta med skolor i hela Europa. Till att börja med skulle det hela dock behöva ske i liten skala.

– Jag måste själv lära mig hantera eTwinning innan jag kan lära ut det. Jag räknar med att det tar något år, säger Matilda Johansson.

För svenska skolor finns även möjlighet till utbyten av elever och lärare.

– Det finns många möjligheter men få känner till dem, säger Matilda Johansson.

På Söderslättsgymnasiet finns det långsiktiga målet att öka elevernas kunskap om EU inför valet till Europaparlamentet år 2014. Man vill också starta en internationell grupp.

Enligt Matilda Johansson är några av de andra lärarna på kursen otroligt engagerade och tar emot mycket utbyte, på Söderslättsgymnasiet är det dock inte så vanligt.

– Vi har varit lite i lä jämfört med en del andra skolor de senaste åren, säger hon.

En del av lärarna som hon gått utbildningen med arbetar med de här frågorna halva sin arbetstid. På Söderslättsgymnasiet finns det ingen som gör det i dagsläget.

– Jag skulle gärna göra det men jag vet inte om det är möjligt, säger Matilda Johansson.

Louise Löfgren
Jonathan Salomonsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons