Annons

Utbyggnader bär inte sina kostnader

I samband med utbyggnaderna i Trelleborg får tekniska förvaltningen allt större områden att sköta om. Men inte mer pengar till arbetet.
Trelleborg • Publicerad 17 februari 2012

– Det går inte längre, menar Martin Nilsson, teknisk chef i Trelleborgs kommun. Vi måste få kompensation för att vi får mer mark att ta hand om, annars riskerar vår verksamhet att urholkas.

Tekniska förvaltningen slog redan 2010 larm om att ytorna som skulle skötas blivit mycket större, medan budgeten inte alls följt med i utvecklingen. Det handlar om grönytor, rekreationsområden, lekplatser och hundrastgårdar som måste till i nya områden. Dessutom ökar ytorna som ska rensas och hållas rena. Vintertid är det också mer som ska snöröjas.

Annons

Ett exempel på en exploatering som kostar mer än den smakar för kommunen är Skegrie. Vid slutredovisningen visar det sig att kommunen gått back tre miljoner kronor på exploateringen i Skegrie.

– En exploatering ska gå plus minus noll, menar Martin Nilsson. Men i Skegrie har man sålt tomterna för billigt.

Området är också ett exempel på att tekniska förvaltningen får mer att sköta om vid exploateringar. Den totala ytan är 19 hektar, men bara 8 hektar har sålts som tomter. Resten är kvar som gator och parkmark.

– Det är en ganska liten del som exploaterats, säger Martin Nilsson. Idag hade man nog gjort på ett annat sätt och lagt tomterna tätare.

I det nordvästra hörnet av området finns en tomt som avsatts för handel. Tekniska nämnden tror inte att det blir någon handel på området och menar att tomten borde kunna användas till något annat.

Tekniska förvaltningen har också fått nya ansvarsområden i samband med förändringarna i den kommunala organisationen. Det handlar om strandskötsel, markreserv, lantegendomar och tomträtter samt koloniområdena.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons