Annons

Utbyggnaden av E 6 kan försenas

I samband med budgetuppgörelsen mellan s och v samt mp skjuts satsningar på vägar och järnvägar för 1,5 miljarder framåt i tiden.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2003

Om det påverkar utbyggnaden av E 6 är ännu oklart, men byggstarten kan ändå skjutas längre fram i tiden än Trelleborgs kommun hoppats. - Vi har ännu inte hört något om tillåtlighetsprövningen enligt miljöbalken hos regeringen, säger Marie Minör, projektledare på Vägverket, som har hand om utbyggnaden av E 6 mellan Trelleborg och Vellinge. Förhoppningen hos Vägverket och kommunen var att miljöprövningen skulle vara klar till årsskiftet, men nu är det osäkert när den blir klar. - Det är en källa till oro, säger kommundirektören i Trelleborg Rutger Persson. Om ombyggnaden ska komma igång under 2004 bör prövningen vara klar senast till sommaren. Efter miljöprövningen tar det Vägverket ungefär ett år att få fram en arbetsplan för utbyggnaden. Däremot tror varken Rutger Persson eller Marie Minör att besparingarna i budgetuppgörelsen ska påverka byggstarten för E 6. Båda framhåller att E 6 är högst prioriterad av de projekt som ännu inte påbörjats i Skåne. - Det är så mycket som talar för en utbyggnad, säger Rutger Persson. Trafiksäkerhetsskäl, den beräknade ökningen av trafiken till hamnen, utbyggnaderna på den tyska sidan och den ökande pendlingen, säger han. Budgetuppgörelsen kan däremot påverka när Trelleborg får pågatåg i och med att bygget av Citytunneln i Malmö senareläggs. Enligt förslaget till banhållningsplan skulle dock utbyggnaden av pågatåg ligga flera år efter att Citytunneln är klar. Där tänker dock Trelleborgs kommun protestera och kräva att förstärkningarna på Kontinentalbanan för att göra pågatågstrafik möjlig ska komma snabbare efter att Citytunneln är färdig. - Likadant med ombyggnaden av Trelleborgs bangård som vi också tänker kräva ska läggas betydligt tidigare än i Banverkets förslag, säger Rutger Persson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons