Annons

Utbyggd hamn domstolsprövas

På onsdag kommer miljödomstolen till Trelleborg för att att hålla förhandling om den planerade utbyggnaden av hamnen.
Trelleborg • Publicerad 7 december 2009
Foto: 
Alternativet med en utbyggnad i sydost anses i nuläget vara mest attraktivt. Illustrationen är hämtad ur konsultföretagat Atkins Oxford Research utredning.
Alternativet med en utbyggnad i sydost anses i nuläget vara mest attraktivt. Illustrationen är hämtad ur konsultföretagat Atkins Oxford Research utredning.Foto: 

TRELLEBORG. Förhandlingen är offentlig och börjar kl nio i Malmrossalen på Hamngatan 9 i Trelleborg.

Det är det kommunägda hamnbolaget som ansökt om att få bygga ut. Men eftersom utbyggnaden kommer att påverka hela staden är det i förlängningen kommunfullmäktige som står bakom bolaget.

Annons

I den utredning om hamnen som Trelleborgs kommun beställt sägs att en flytt av hamnen ger ökad konkurrenskraft och attraktionskraft för både hamnen och staden.

I huvudsak tecknar utredningen två alternativ: dels om hamnen är kvar som idag, dels om den byggs ut sydösterut, enligt förslaget. Utredarna listar för- och nackdelar med båda alternativen, men slutsatserna talar ett tydligt språk:

Dagens hamn kommer att tappa i konkurrenskraft och marknadsandelar och skapar inte samma utvecklingsmöjligheter för staden, kommunen och regionen. En flyttad hamn däremot ger ökad konkurrenskraft och attraktionskraft för både hamn och stad, menar utredarna.

För att maximera fördelarna med en hamnflytt är även en ringled nödvändig, enligt utredningen.

Mats Amnell
Lasse Bryggare, Mats Amnell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons