Annons

Utbildning och företagande ska få ett lyft

Sjöstaden ska inte bara bli ett nytt bostadsområde med 1600 lägenheter. Trelleborgs politiker vill också att ett antal högkvalitativa företag ska flytta dit. Trelleborg behöver ett lyft, både vad gäller utbildningar och arbetsplatser, anser kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2013
Ulf Bingsgård.
Ulf Bingsgård.Foto: 
Foto: 

– Jag tror det är viktigt för att kunna utveckla näringslivet i stort, säger han.

I förslaget till fördjupad översiktsplan finns ett särskilt avsnitt som handlar om att etablera högre utbildningar, forskning och nya företag till Trelleborg. Sjöstaden har en nyckelroll i detta, menar beslutsfattarna, och tänker sig ett antal arbetsplatser i "lukrativa lägen, insprängda men exponerade i blandbebyggelsen i Sjöstaden" och även utbildning, forskning och innovation i "centrala lägen".

Annons

Tanken är att ifall man erbjuder "förstklassiga företagslägen" centralt och erbjuder "regionala kommunikationer, närservice, kajadress och havsutsikt" så kommer företag att lockas av att etablera sig i Trelleborg. Man vill också ge plats för en hel del forskning, som till exempel ska vara knuten till det rättspsykiatriska centrumet och biogasprojektet.

– Trelleborg är ett av flaggskeppen i biogasutvecklingen och då blir det även intressant för den typen av företag att vara i närheten av kompisar som arbetar inom samma område, säger Ulf Bingsgård som menar att det handlar om att skapa nya sorters arbetsplatser.

– Det är en del i skapandet av det nya Trelleborg. Vi har en historia av att vara en stad som är tung på tillverkningsindustrisidan men nu vill vi visa att det finns en utveckling framåt också, säger han.

Även utbildningssidan behöver ett lyft enligt den fördjupade översiktsplanen. Enligt den är utbildningsnivån lägre i Trelleborg än i Skåne och riket, även om den har ökat de senaste tio åren. 2010 hade 30 procent fler trelleborgare eftergymnasial utbildning än 2000.

I planen betonas vikten av att fler högskoleutbildningar etableras i Trelleborg. Det håller Ulf Bingsgård med om.

– Det är ingen hemlighet att vi har en relativt sett låg utbildningsnivå i Trelleborg och om man kan få högskoleutbildningar och mer högkvalitativa arbetsplatser hit så tror jag att det underlättar för ungdomar att läsa vidare. De ser vikten och behovet av en högre utbildning och blir då mer beredda att ta det steget, säger han.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons