Annons

"Utan praktiken hade chanserna att få jobb varit minimala"

Linus Olofsson tog studenten från Söderslättsgymnasiets byggprogram i våras. Nu jobbar han som lärling på sin tidigare praktikplats.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2009
Foto: 
Linus Olofsson jobbar som lärling vid ombyggnaden av handkirurgiska avdelningen på Umas.
Linus Olofsson jobbar som lärling vid ombyggnaden av handkirurgiska avdelningen på Umas.Foto: 

TRELLEBORG. – Utan praktiken hade chanserna att få jobb varit minimala, säger Linus Olofsson.

Till en början såg det mörkt ut. Trebo Byggnads AB, där Linus Olofsson gjort sin praktik, hade inget utrymme för nyanställningar men bad honom att höra av sig i slutet av sommaren. Det gjorde han och sedan drygt två månader är han anställd som lärling.

Annons

Tack vare att Linus Olofsson hade gjort praktik under gymnasietiden fick han redan från början 65 procent av ingångslönen. Det kan jämföras med 55 procent för en lärling som inte gjort praktik.

Linus Olofsson delar den bild som nuvarande elever på byggprogrammet förmedlade i TA tidigare i veckan.

– Du lär dig mycket mer av att vara ute på en byggarbetsplats än av att vara i skolan. Du lär känna företaget och arbetskamraterna och slipper komma ut till ett ställe där du inte vet hur någonting fungerar. Sen är det ju en trygghet för företaget också att veta vad du går för när de anställer dig, säger Linus Olofsson.

Tror du att de som går utbildningen nu och inte fått praktikplats kommer att få svårt att hitta arbete efter studenten?

– Ja, deras utsikter ser väl inte allt för bra ut.

Johan Silfversten Bergman
Tobias Svensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons