Annons

Utan fritidsplats på grund av skuld

När en förälder i Trelleborg kommun ansökte om en ny fritidshemsplats till sin son i februari blev han nekad. Anledningen var en omtvistad skuld för tidigare barnomsorg.
Trelleborg • Publicerad 15 mars 2004

- Det är allvarligt att stänga ute någon med hänvisning till en pågående tvist, säger föräldern. Men Trelleborgs kommun handlar i linje med många andra kommuner. De senaste åren har kraven på att betala förskole- och fritidsskulder blivit hårdare. Om föräldrarna inte betalar stängs barnet av från sin omsorgsplats. En enkät som Kommunaktuellt ställt samman visar att i 227 kommuner har 3 047 barn stängts av från förskola eller fritids de senaste tre åren på grund av obetalda skulder. Hela 95 procent av kommunerna uppger att de stänger av barn när inte föräldrarna betalt skulder, undantaget är barn med speciella behov. Vid årsskiftet uppgick de obetalda skulderna för barnomsorg i landets kommuner till 65 miljoner kronor enligt Kommunaktuellt. Bakgrunden till tvisten i Trelleborg finns under förra läsåret, 2002/2003. Då hade pappan föräldraledigt och behövde ingen barnomsorg. Han lät ändå sin son gå på fritids för att få social träning. - Eftersom min son hade en plats tidigare trodde jag att den löpte vidare. Jag fick inte heller någon information om att jag skulle ansöka på nytt, säger pappan. När räkningen från Trelleborgs kommun dök upp blev han därför förvånad. Föräldern menar att eftersom han inte beställt tjänsten borde han inte heller betala den. Tvisten fortsatte under hösten förra året samtidigt som sonen gick kvar på fritids. Problemet kom när pappan skulle byta fritids till sonen efter årsskiftet. När han ansökte om den nya platsen blev han nekad av en tjänsteman som hänvisade till skulden. - Tvisten om skulden är egentligen mindre viktig. Men jag menar att det är bara skolchefen som kan besluta om avstängningar. Så har inte skett i det här fallet, säger han. Men på Trelleborgs kommun menar man bestämt att det inte handlar om en avstängning. - Vi har som policy att inte erbjuda någon plats om det finns en skuld, säger Lars Ullmar som är utvecklingssamordnare på skolförvaltningen i Trelleborg kommun. Han medger att det funnits vissa brister i skolans hantering av ärendet på grund av att det tillkommit en ny skolledning. Räkningen som skulle gått ut blev försenad och därför fick föräldern skulden reducerad. - Ett märkligt förfarande, tycker föräldern. Nu har han ändå fått dispens och en plats på fritidshemmet på grund av att barnet anses ha behov av det. Men tvisten om skulden ligger kvar. Kristofer Naess

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons