Annons

Usel utemiljö har blivit en oas

Den nya idrottssalen har varit klar sedan februari. Nu är också kombiplanen, med möjlighet att utöva fyra olika sporter, färdig. Nästa vecka invigs hela det nya Liljeborg men TA har redan nu kollat in planen – som är gjord av konstgräs.
Trelleborg • Publicerad 31 maj 2010
Sander van Veghel och Mike Otten från företaget Art Grass lägger konstgräs på skolans nya kombiplan där eleverna ska kunna spela både basket, fotboll och innebandy.
Sander van Veghel och Mike Otten från företaget Art Grass lägger konstgräs på skolans nya kombiplan där eleverna ska kunna spela både basket, fotboll och innebandy.Foto: 
I byggnaden finns också en mindre aktivitetshall där man kan rehab-träna. Nästa läsår ska niorna ha dansundervisning där en gång i veckan.
I byggnaden finns också en mindre aktivitetshall där man kan rehab-träna. Nästa läsår ska niorna ha dansundervisning där en gång i veckan.Foto: 
"Det känns modernt och fräscht men inte så modernt att det snart blir omodernt", säger Jan Jönsson om inredningen i omklädningsrum och duchar.
"Det känns modernt och fräscht men inte så modernt att det snart blir omodernt", säger Jan Jönsson om inredningen i omklädningsrum och duchar.Foto: 
Den nya gymnastiksalen mäter 43 gånger 23 meter, vilket innebär att den är mer än dubbelt så stor som den gamla.
Den nya gymnastiksalen mäter 43 gånger 23 meter, vilket innebär att den är mer än dubbelt så stor som den gamla.Foto: 
Rektorerna Magnus Wikström och Jan Jönsson är glada för sin nya sporthall. Men gladast är de nog för att ombyggnaden snart är klar.
Rektorerna Magnus Wikström och Jan Jönsson är glada för sin nya sporthall. Men gladast är de nog för att ombyggnaden snart är klar.Foto: 
I hallen finns utfällbara läktare med plats för 150 personer. De kan bli användbara både för föreningar som hyr in sig och för skolans elever.
I hallen finns utfällbara läktare med plats för 150 personer. De kan bli användbara både för föreningar som hyr in sig och för skolans elever.Foto: 

När den nya skolbyggnaden hamnade mitt på gården såg det ut som att det inte skulle bli någon skolgård kvar. Men rektorerna Magnus Wikström och Jan Jönsson är nöjda.

– Vi har haft en usel utemiljö sedan 1953. Danska rektorer som var på besök för några år sedan liknade skolgården vid ett koncentrationsläger. Men nu tror jag att till och med de skulle ha blivit imponerade, säger Magnus Wikström.

Annons

Arkitektfirman som planerat om- och utbyggnaden placerade sporthallen så att det skulle finnas plats för den 850 kvadratmeter stora kombiplanen där det förr låg en grusplan. Samtidigt lyckades man rädda några av de gamla, höga träden. På kombiplanen ryms flera olika sporter. Där finns mål för fotboll, handboll, innebandy och basket och planen ska utnyttjas både på idrottslektionerna och under rasterna.

– Det här blir ju en liten oas för centrums unga, säger Jan Jönsson.

Redan under vårterminen har Magnus Wikström och Jan Jönsson märkt att skolgården är ett populärt tillhåll efter skoltid. De tror att kombiplanen kommer att bidra till det i ännu större utsträckning, framför allt under sommarlovet. Därför är det bra att planen ramas in av ett robust staket där målen är infällda.

– Eftersom skolgårdar alltid utnyttjas på fritiden måste grejerna hålla, menar han.

Sporthallen kommer också att utnyttjas av många fler än dem som går på skolan. Fritidsförvaltningen, som hyr ut lokaler till föreningslivet, använder hallen minst lika många timmar i veckan som eleverna gör, enligt Jan Jönsson.

Detta har man också tagit hänsyn till när hallen har planerats. Det finns sex omklädningsrum och en liten lucka med möjlighet att bedriva kioskverksamhet. I gymnastiksalen, som kan delas på hälften, går det att ordna sittplats på utfällbara läktare för 150 personer. På andra långsidan kan ribbstolarna fällas ner och bilda en scen, perfekt för prisutdelningar eller skolavslutningar.

De senaste åren har det varit mycket pusslande med schemat för att få idrottslektionerna att gå ihop. Nu har förutsättningarna förbättrats betydligt, säger Jan Jönsson.

– Årskurs 4-9 kommer att ha sina gympalektioner här inne så det handlar om upp emot 750 elever som ska använda lokalen men förhoppningsvis kommer vi att slippa vara på Söderslättshallen en dag i veckan nästa år. Det har vi varit de senaste tre åren, säger Jan Jönsson.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons