Annons

Urologen öppnar ny mottagning

Patienter med prostataproblem ska få utökade möjligheter till behandling i Trelleborg. I mars öppnar en prostatadispensär på urologen på lasarettet som ska sköta patientkontakter och uppföljning.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2009
Ingela Regnell visar undersökningsverktyg. Bild: Tomas Nyberg
Ingela Regnell visar undersökningsverktyg. Bild: Tomas NybergFoto: 
Ingela Regnell och Maya Isaksson visar runt på den nya prostatadispensären som öppnar den 3 mars. Bild: Tomas Nyberg
Ingela Regnell och Maya Isaksson visar runt på den nya prostatadispensären som öppnar den 3 mars. Bild: Tomas NybergFoto: 

Varje år drabbas runt 1 700 män i södra sjukvårdsregionen av prostatacancer som är den vanligaste cancerformen i landet. Det är även den cancerform som ökat mest med en dubblering av antalet fall under en femtonårsperiod.

Män som får problem med prostata kan i dag undersökas i Trelleborg.

Annons

- Här har vi provtagning på prostatakörteln, mäter den och tar biopsier, säger Ingela Regnell specialistläkare på urologen, när hon visar runt i lokalerna.

Vid operation och uppföljning åker patienterna i dag till Malmö. Den som drabbats av prostatacancer och botats går på regelbundna uppföljningar i upp till tio år. Och patienter med en obotlig form av sjukdomen övervakas noga genom kontrollbesök.

Med början den 3 mars ska patienterna kunna följas upp på lasarettet i Trelleborg. Då öppnas nämligen en särskild prostatadispensär. Den kommer att bemannas av två sjuksköterskor och en kurator.

- Här kommer man att ha personlig kontakt eller telefonkontakt, berättar Ingela Regnell.

Så länge inget onormalt inträffar ske kontakten med sjuksköterskorna. Men de patienter som behöver kommer sjuksköterskorna att slussa vidare till läkare.

Syftet med projektet är att underlätta arbetet med uppföljningar, öka tryggheten för patienterna och samtidigt öka omsättningen på patienter.

I dag har urologen på UMAS omkring 3 000 patienter per år. En del av dessa ska nu kunna söka sig direkt till dispensären i Trelleborg.

- Men vi vet inte riktigt hur många patienter det blir här, säger Maya Isaksson som tillsammans med Turid Frid kommer att sköta verksamheten.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons