Annons

Urdjur på besök i Falsterbo

De små insekterna, en millimeter små, samlades i hundratusentals och såg ut som stora svarta fläckar mot den ljusa sanden.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2007
Så här ser de ut om man kommer riktigt när, urdjuren som i helgen kunde beskådas vid stranden på Falsterbohalvön. @08 Bildbyline:BILD: LEIF BROST
Så här ser de ut om man kommer riktigt när, urdjuren som i helgen kunde beskådas vid stranden på Falsterbohalvön. @08 Bildbyline:BILD: LEIF BROSTFoto: 

Den intressanta upptäckten gjordes i lördags av bland andra, bärnstensexperten, Leif Brost.

- Jag har bara sett de levande en gång tidigare och det var på Måkläppen, säger Leif Brost, som driver Bärnstensmuseet i Kämpinge.

Annons

I död, fossil, form har han ofta hittat dessa insekter i bärnsten.

- Det var därför som jag kände igen dem, säger Leif Brost.

Insekterna fanns redan för flera hundra miljoner år sedan. Helgens besök på Ljungen beror enligt Leif Brost sannolikt på de milda vintervädret. Djuren lever framför allt på förmultnande växtdelar.

Leif Brosts teori är att de kommit från havet till den översvämmade golfbanan. Därifrån har det höga vattenståndet gjort att de glidit vidare mot stränderna.

- Golfbanor är ju gynnsamma ställer eftersom det finns gott om rester av klippt gräs för dem att äta, menar Leif Brost.

Insekterna lever i täta svärmar. När Leif Brost försökte dela upp insektsmassan i två högar dröjde det inte länge förrän de sökt sig tillbaka till gemenskapen. Tillsammans såg de ut som en svart myllrande matta på några av de skuggiga partierna på stranden. Urinsekterna finns över hela världen och är kända för sin snabba reproduktionsförmåga. Leif Brost berättar att det i Tyskland har förekommit planer på att samla in massor av djuren för att pressa dem och utvinna olja från insekterna.

Pernilla Roshäll Berthelot

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons