Annons

Upptäckte njurcancer tolv år senare

Lasarettet Trelleborg har gjort en Lex Maria-anmälan på grund av att man misstänker att en patient fått försenad diagnos av njurcancer.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2013
Foto: Claes Nyberg

2001 opererades patienten vid lasarettet Trelleborg för en tarmsjukdom. En skiktröntgenundersökning efter operationen visade att den varit lyckad, men även att det fanns en mindre förändring i övre delen av ena njuren. Läkarna uppfattade förändringen som en ofarlig cysta och ingen vidare utredning gjordes.

Under de följande två åren gick patienten på kontroller för sin tarmsjukdom. Fram till 2012 gjordes även kontroller på medicinmottagningen för andra diagnoser.

I mars i år sökte patienten vård på primärvården på grund av avmagring, smärta och blodbrist. En ny skiktröntgen visade på en stor förändring i njuren som även spridit sig, och patienten fick påbörja behandling för njurcancer.

Louise Löfgren
Louise Cronholm Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons