Uppsägningshot minskade tullbeslag

Förra året var inget bra år för Trelleborgstullen. Antalet narkotikabeslag var endast hälften så många jämfört med år 2006 och 2007. Det magra resultatet förklaras delvis med dålig stämning inom personalen efter nedläggnings- och uppsägningshot.
Trelleborg • Publicerad 8 januari 2009
Narkotikabeslagen minskar men alkoholbeslagen ökar visar ny statistik. Arkivbild: Tomas Nyberg
Narkotikabeslagen minskar men alkoholbeslagen ökar visar ny statistik. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Elva beslag av narkotika och dopningsmedel blev Trelleborgstullens skörd under 2008. En halvering jämfört med föregående år.

Detta samtidigt som beslagen i landet överlag ökade betydligt förra året, som exempelvis på Öresundsbron.

- Uppsägningshotet som legat över Trelleborg kan absolut ha haft en betydelse för nedgången här, säger Lars Bäckström, biträdande chef för gränsskyddsavdelningen.

Hans teorier får delvis stöd av facket.

- Det är klart att stämningen påverkats, säger Jan Martinsson, ordförande för fackförbundet Tull-kusts Trelleborgsavdelning.

- Det är inte så att de anställda struntat i sina jobb. Men när en hel avdelning varit uppsägningshotad tar det tid att skapa mod igen, tillägger Jan Martinsson.

Men enligt Lars Bäckström kan det även finnas andra förklaringar.

- Trafiken som kommer till Trelleborg är svår eftersom den kommer punktvis. Plötsligt kommer en färja och det väller iland gods. Då blir det svårt för oss att selektera, säger Bäckström.

Han utesluter inte att det kan krävas en förstärkning i Trelleborg framöver.

- Vi får titta på det här igen, det är svårt att säga någonting med säkerhet om vad nedgången beror på.

Att smugglingen minskat i Trelleborg är han tveksam till. Och han är förvånad över att inget beslag av amfetamin har gjorts.

- Det finns en hög smugglingsrisk i Trelleborg. Just nu är vi lite villrådiga och har ingen klockren analys.

Antalet beslag av starköl, sprit och cigaretter var däremot högre i Trelleborg under 2008 än föregående år.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.