Annons

Uppror mot vindkraftverk

Ett 70-tal boende kring de två planerade vindkraftverken mellan Södra Åby och Vallby har protesterat till stadsbyggnadskontoret.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2012

De senaste dagarna har protestbrev vällt in till Trelleborgs kommun. En del har skrivit under ett förskrivet brev, medan andra har formulerat sina egna negativa tankar kring de planerade verken.

"Ni pratar om byamiljöns bevarande, om två sådana bautastora vindkraftverk är att värna om slätten och byamiljön kan ni lika gärna skrota allt vad bygglov heter", skriver en fastighetsägare i Vallby.

Annons

Flera av de boende är oroliga för skuggor och buller från vindkraftverken som ska bli 105 meter höga. Många oroas också över att värdena på deras hus ska minska till följd av vindkraftverken.

Gene Borgshammar har varit initiativtagare till en samordningsgrupp av motståndare till de planerade verken. Hon tycker att ett 70-tal protesterande talar sitt tydliga språk.

– Jag tycker det är ett tydligt tecken på att motståndet är starkt, särskilt eftersom det inte bor så många häromkring, säger hon.

Bo Henrikson, som ansökt om att bygga vindkraftverken, har tidigare sagt att han lägger ner planerna ifall motståndet är tillräckligt starkt. När TA ringer upp vill ha inte kommentera antalet protestbrev.

– Jag måste veta vad det står i breven innan jag ger några kommentarer. Jag håller på med höskörden just nu och har inte haft tid att tänka på vindkraftverken, säger Bo Henrikson.

Samhällsbyggnadsnämnden beräknas fatta beslut om bygglovet tidigast på sitt möte i september.

Madeleine Gripsten
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons