GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Uppmärksamma postombud satte stopp för bedrägeri

Den man som kom för att hämta ut två paket i andra personers namn lyckades inte med sitt bedrägeri. Ett rådigt postombud fattade misstankar och kontaktade personerna som stod som mottagare.
Anderslöv/Trelleborg
Publicerad 4 januari 2019
Genrebild.
Genrebild.Foto: Jenny Isaksson

Mannen kom till Icabutiken i Anderslöv den 2 januari. Han begärde att få hämta ut flera paket som var adresserade till andra personer. För att legitimera sig visade han upp ett bank-ID.

– När jag såg namnen på paketen så stämde det inte överens med honom. Dessa personer som han ville hämta ut till känner jag, berättar den kassörska som hade hand om paketutlämningen.

Hon ville inte ge ut paketen utan kontaktade i stället de båda adressaterna och kunde konstatera att de inte beställt något. När hon gick för att ringa gav sig mannen i väg. Efteråt gjorde butikschefen Hans Holmberg en polisanmälan och man har säkrat en övervakningsfilm från butiken.

– Nu har posten varnat oss för detta och blockerat möjligheten att använda bank-ID, säger han.

Han konstaterar att det är svårare för bedragare att lura till sig paket i en by som Anderslöv.

– Det är svårare här där man känner kunderna. Vår personal får också en årlig utbildning för att förhindra att sådant här händer och sen gäller det att polisanmäla och att vara vaksam, säger han.

Dagen efter inträffade ett liknande fall på Ica Supermarket i Trelleborg. Även denna gång fattade personal misstankar och kontaktade den som stod som mottagare på paketen och kunde stoppa utlämningen.

Även detta fall har polisanmälts.

I båda fallen ska det, enligt polisanmälningarna, ha rört sig om beställningar gjorda från ett telefonbolags hemsida.

Postnord bekräftar att man tillfälligt stängt funktionen där man kan hämta ut paket med hjälp av bank-ID.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.